Paris - Nice

Démare wint spectaculaire rit, Theuns gegrepen in slotmeters

Edward Theuns (Trek-Segafredo) heeft net naast de dagzege in Parijs-Nice gegrepen. Hij werd in de slotfase van een spectaculaire rit over grindwegen nog bijgebeend. Arnaud Démare (FDJ) was uiteindelijk de snelste in een sprint van een uitgedund peloton. Tom Boonen werd 6e , Sep Vanmarcke 7e. Michael Matthews blijft leider.

Sneeuw, wind en onverharde wegen... Alle ingrediënten waren aanwezig om een mooi kijkstuk te maken van de eerste rit in Parijs-Nice.

Thomas De Gendt voelde het van bij de start kriebelen en trok op avontuur met drie Franse reisgezellen. Sterk van De Gendt, die zeventien dagen geleden nog aangereden werd op stage.

Toen de wind gunstig stond voor waaiervorming, trokken Tinkoff en Sky het pak in verschillende stukken. Etixx-Quick Step was bijna voltallig in de eerste waaier, Kristoff had de slag gemist.

En het echte spektakel moest nog losbarsten met vier onverharde stroken in de laatste 23 kilometer. De Gendt werd als laatste vluchter bij de kraag gevat na het eerste bosweggetje.

Op de laatste strook reageerde Vanmarcke scherp op een versnelling van Gallopin. Theuns dook met een kleine bonus de slotkilometer in, maar sneuvelde op 150 meter van de finish.

Het was uiteindelijk Démare die over het sterkste eindschot beschikte. Leider Matthews eindigde vijfde en zit door de bonificatieseconden onderweg nog wat steviger op zijn gele leiderstroon.

Edward Theuns deed met een late uitval een gooi naar de dagzege. "Ik wou niet wachten op de sprint, want ik vreesde dat we nog gegrepen zouden worden door een tweede groepje", legt Theuns uit.

"Tijdens de laatste kilometer kon ik niet veel nadenken. Mijn benen zagen vreselijk af. Ik hoopte dat ik kon standhouden, maar ik zag de groep steeds weer naderen toen ik omkeek."

"Ik kon bijna winnen, maar er was te veel wind. Dat maakte het moeilijker. Deze etappe was 150 meter te lang voor mij."

"Het doet pijn om naast mijn eerste WorldTour-zege te grijpen. Ik ben ontgoocheld, want ik was er dicht bij. Maar het is beter om mee te spelen voor de overwinning dan helemaal niet in het wedstrijdverhaal te verschijnen."
Démare: "Hier zat ik al lang op te wachten"

   Arnaud Démare (ritwinnaar): "Het was een heel zware dag. Eerst was er de sneeuw, dan de wind en in de finale moesten we over die smalle weggetjes. Dit is een zege waar ik al lang zat op te wachten."

   Michael Matthews (gele trui): "Ik was vandaag meer gefocust op de gele trui dan op de ritzege. Mijn ploegmaten hebben uitstekend werk geleverd. Die hindernissen in de finale waren best pittig."


Misschien ook interessant: