Middelkerke, Cyclo-cross

Van Aert pakt Grand Slam na inhaalrace, Van der Poel wint Noordzeecross

Wout van Aert is ondanks een kapot versnellingsapparaat de eindwinnaar in de Superprestige geworden. De slotmanche was voor Mathieu Van der Poel. De Nederlander ging ongenaakbaar naar de zege. Van Aert rukte na een inhaalrace op van de 30e naar de 3e plek.

Wout van Aert begon met een ruime voorsprong aan de laatste manche van de Superprestige. Sven Nys en Kevin Pauwels moesten rekenen op pech voor de wereldkampioen om nog een kans te hebben op de eindzege.

Pech was er al in de eerste meters voor Laurens Sweeck. Zijn ketting brak, waardoor Sweeck al meteen te voet stond. Ook Pauwels, vorig jaar nog winnaar in Middelkerke, kende een slechte start en zou nooit in het stuk voorkomen.

In de tweede ronde grepen Van Aert en Van der Poel de eenzame koploper Michael Vanthourenhout bij de lurven. Een duel tussen de twee jonge tenoren leek in de maak, tot de wereldkampioen plots verdween. Zijn versnellingsapparaat was afgebroken en Van Aert werd teruggeslagen naar de 30e positie.

Terwijl Van Aert aan zijn inhaalrace begon, rook Nys zijn kans op een stunt in het eindklassement. Nys, die voor de start zei dat hij ziek aan het worden was, reed een sterke wedstrijd en had lange tijd uitzicht op de derde plaats.

De eerste en tweede plaats lagen al snel vast. Van der Poel trok in de tweede ronde alleen in de aanval en hield eenzame achtervolger Meeusen voortdurend op 20 seconden. Van der Poel kwam, ondanks enkele slippers, dan ook als eerste over de streep.

Achter hen raasde Van Aert de ene na de andere renner voorbij. In de slotfase ging hij zelfs Nys nog voorbij naar de derde plaats. Zo stelde hij zijn eindzege in de Superprestige veilig. Van Aert realiseert op 21-jarige leeftijd ook al een Grand Slam: hij wint de drie regelmatigheidscriteria en is wereld- en Belgisch kampioen.


Misschien ook interessant: