Froome wil meer controles op motortje: 'Ik ben al dozijn keer gecheckt'

Naar aanleiding van het ontdekte motortje op het WK veldrijden heeft Tour-winnaar Chris Froome de internationale wielerbond UCI opgeroepen om meer en regelmatiger fietsen te controleren. "De UCI neemt de bedreiging ernstig en hopelijk volgen er nu meer controles in het wegwielrennen, tot op WorldTour-niveau, maar ook in het mountainbiken en veldrijden."

Froome gaf zijn mening daags voor de Herald Sun Tour in AustraliĆ«, waar hij morgen van start gaat. De Brit van Team Sky  is een ervaringsdeskundige van de controles: "De voorbije seizoenen is mijn fiets minstens een dozijn keer ontmanteld en gecheckt."

Froome toont zich erg bezorgd over het fenomeen: "Er gaan nu al enkele jaren geruchten dat er motoren in fietsen verstopt zitten. Ik maakte mij daar toen zorgen over en ben ermee naar de UCI Independent Commission gestapt."

"Ik zei hen: "Luister, vanuit mijn standpunt zijn dit de geruchten, ik geef jullie de raad om controles en maatregelen te organiseren om op een meer regelmatige basis fietsen te controleren."

"Ik denk dat de UCI de bedreiging ernstig neemt en hopelijk volgen er nu ook meer controles op WorldTour-niveau."

In 2010 begonnen de geruchten, maar die werden lang afgedaan als fantasie. De ontdekking van zaterdag in Zolder toont echter dat het een reƫel gevaar kan zijn en zal de vrees dat het ook op topniveau gebruikt wordt, enkel doen toenemen.

"Voorlopig zijn er enkel die geruchten", beseft Froome. "Ik kan enkel hopen dat de autoriteiten deze zaak serieus aanpakken en meer en meer controles in alle disciplines zullen organiseren, tot op WorldTour-niveau, in het mountainbiken en in het veldrijden. Dat is de enige mogelijke weg. Net zoals de autoriteiten doping hebben benaderd."

Froome zelf is ook een paar keer het voorwerp geweest van ongegronde beschuldigingen over gemotoriseerde doping. Dat was vooral op social media bij zijn twee eindzeges in de Tour de France.

"De meeste van die geruchten gaan rond op sociale media en Twitter. Wij - de profs - rijden zeker niet in het peloton rond van "Ik denk dat die een motortje in zijn fiets heeft vandaag". Zo gaat het niet."


Misschien ook interessant: