World Championship, Cyclo-cross, Elite

Topfavoriet Van der Poel: 'In een uur crossen kan veel gebeuren'

Mathieu van der Poel staat met stip op 1 om zichzelf op te volgen als wereldkampioen veldrijden. Een concreet wedstrijdplan heeft hij nog niet voor zondag. "Ik denk daar gewoon niet over na", vertelt de 21-jarige Nederlander, die ontspannen toeleeft naar het WK.

Mathieu van der Poel komt van ver. Begin dit seizoen lag de Nederlander in de lappenmand met knieperikelen. Nu is de titelverdediger topfavoriet voor zondag.

"Daar had ik wel op gehoopt, maar ik had niet gedacht dat het zo goed zou lopen", vertelt Mathieu van der Poel twee dagen voor het wereldkampioenschap.

"Ik heb al meer crossen gewonnen dan vorig jaar voor het WK. Als je me dat in september zou gezegd hebben, zou ik je met moeite geloofd hebben."

Vorig jaar in Tabor stond Van der Poel ook als topfavoriet aan de start. "Ik heb een jaar kunnen genieten van die trui. Enerzijds zou ik erg teleurgesteld zijn als ik die trui zondag zou moeten afstaan. Anderzijds kan ik er wel mee leven, omdat ik die al gedragen heb."

"Daarom kan ik weer heel ontspannen naar het WK toeleven. Dat heb ik altijd al gehad. Dat is nu niet anders. Hoogerheide heeft me weer heel erg gerustgesteld."

Vorig week blies Van der Poel iedereen weg in de afsluiter van de Wereldbeker. "De week ervoor had ik nog stevig getraind, misschien wel het hardst van iedereen. En ik was goed hersteld."

"Nu heb ik een rustweek ingelast. Ik voel dat ik frisser aan de start zal staan, maar ik zal 110 procent moeten zijn om het WK te kunnen winnen."

De concurrentie zal haar wedstrijd afstemmen op die van Mathieu van der Poel. Hoe pakt hij dat aan? "Dat weet ik nog niet. Ik ben iemand die tijdens de koers beslissingen neemt. En dat blijf ik doen", antwoordt Van der Poel.

"Het heeft weinig nut om daar vooraf al over na te denken. Ik zou het plan kunnen hebben om meteen door te duwen, maar als ik mijn start mis, moet ik dat plan al overboord gooien."

"Ik denk daar gewoon niet over na. In een uur crossen kan veel gebeuren."

Vorig jaar bleef Van der Poel ronden lang een tiental seconden voor Van Aert uitrijden. "Ik weet nu dat ik zo'n kloof een uur lang kan houden. In de Wereldbekermanche in Zolder kon ik het gaatje nog niet altijd houden, maar toen was ik nog niet 100 procent. Nu kan ik die gaatjes wel weer uitbouwen, dat stelt me gerust."

Heeft Van der Poel last van zenuwen? "Nu nog niet. Ik ben nog heel rustig en ontspannen. Als ik morgen naar de andere kampioenschappen kijk, zal dat beginnen. En zondagochtend zal ik een tikje zenuwachtig zijn", vertelt de 21-jarige Nederlander, die opgegroeid is in de Noorderkempen.

Op de persconferentie droeg Van der Poel een pet met een retromotor. "Dat is een van mijn interesses. Een motor heb ik nog niet. Ik ben nog jong en in combinatie met de sport is dat ook niet meteen veilig", lacht Van der Poel.


Misschien ook interessant: