Hoogerheide, Cyclo-cross

Van der Poel demonstreert een week voor WK, Van Aert pakt WB

Mathieu van der Poel (BKCP) heeft zich tot topfavoriet gebombardeerd voor het WK van komende zondag in Heusden-Zolder. De titelverdediger reed zijn concurrent Wout van Aert op bijna een minuut in de slotmanche van de Wereldbeker in Hoogerheide (Ned). Van Aert wint wel het eindklassement, waardoor hij volgende week met zijn ploegmaat Tim Merlier een zevende Belg mag meenemen.

In de blubber en voor eigen volk pakte Van der Poel in de Grote Prijs van zijn vader uit met een onemanshow. Hij vertrok al in de eerste kilometer.

Drie Belgen - Sweeck, Van Aert en Pauwels - zagen het gevaar en ploeterden in de achtervolging, maar de vogel was gevlogen.

Na één ronde had de wereldkampioen acht seconden op het trio. Van Aert wisselde van fiets en leek beter door de modder te kunnen ploegen, de Belgische kampioen ging alleen op zoek naar de wereldkampioen.

Maar Van der Poel reed in elke ronde de snelste rondetijd en liep steeds verder uit. Tot een minuut bij het ingaan van de laatste ronde. Daarna kon hij wat aan feesten beginnen te denken bij zijn vierde Wereldbekerzege op een rij.

Achter hem hield Van Aert de terugkeer van Pauwels af. Pauwels won de strijd om de derde plaats van Laurens Sweeck en Tom Meeusen. Lars van der Haar, de enige serieuze bedreiging nog voor Van Aert in de Wereldbeker, kwam op een zevende plek uit.

Sven Nys mag zijn ambities voor het WK naar onder bijstellen. HIj zei vooraf dat hij enkel bij een podium vandaag zou kunnen meespelen op het WK. Daar hoopte hij ook op, maar een 13e plek, onder andere na een val, was zijn deel. Een ding is zeker: Mathieu van der Poel is volgende week dé topfavoriet om zijn WK-titel te verlengen.

Van der Poel: "Blij met prestatie na zware trainingsweek"

Mathieu van der Poel glunderde, maar verraste in zijn eerste reactie: "Het was een heel moeilijke race omdat ik uit een zware trainingsweek kom. Daarom ben ik heel blij met mijn prestatie."

Hij ontpopt zich tot dé WK-favoriet: "Maar ik zal niet de enige favoriet zijn. Volgende week is ook een ander parcours. Deze week kies ik voor rust en dan hoop ik volgende zondag op die supercompensatie."

Van der Poel demonstreerde, ook al ligt Hoogerheide hem niet: "Dit is niet mijn geliefkoosd parcours. Maar als ik in goeie doen ben, moet ik alles aankunnen. Daarvoor ben ik crosser. Vorig jaar had ik hier een superdag, nu niet. Hopelijk heb ik die volgende week wel. Ik ga alvast met een goed gevoel slapen."


Misschien ook interessant: