Poulidor: 'Mijn kleinzoon klimt beter dan Merckx op die leeftijd'

Zondag strijken de veldrijders neer in Lignières voor de voorlaatste manche van de wereldbeker. Mathieu van der Poel zal wellicht aangemoedigd worden door zijn Franse grootvader. Niemand minder dan Raymond Poulidor, de eeuwige tweede van het Franse wielrennen.

Raymond Poulidor wordt vooral herinnerd door zijn drie tweede plaatsen in de Ronde van Frankrijk, maar hij won natuurlijk ook Milaan-Sanremo en de Ronde van Spanje. Die goede genen zijn via de dochter van "Poupou" doorgegeven aan kleinzoon Mathieu.

"Natuurlijk ben ik daar trots op", zei Poulidor enkele maanden geleden aan Karl Vannieuwkerke tijdens de opnames van "Merci Merckx". "Hij heeft ook een oudere broer, David. David is Nederlands kampioen geweest en was bijna wereldkampioen bij de jeugd."

"David was goed op weg een grote carrière uit te bouwen, maar daarna zagen we de ontwikkeling van Mathieu. Mathieu begon te rijden toen hij vijf of zes jaar was."

"Toen Mathieu vijf was, won hij alles. Toen hij zes was, won hij alles. En op zijn twintigste wint hij nog alles. Dat is uitzonderlijk. Ik denk dat hij heeft met zoveel overschot wint, dat ik hem gevraagd heb: “hoeveel wedstrijden heb je al gewonnen sinds je vijf jaar".”

"Mathieu antwoordde ongeveer 500. Hij heeft drie wereldtitels in het veldrijden en ook een op de weg. Want hij is een complete renner. Hij is snel in de sprint, hij klimt goed en is goed in tijdrijden."

Het staat in de sterren geschreven dat Van der Poel ooit de overstap van het veld naar de weg maakt, maar waar liggen daar zijn ambities? "Hij heeft al veel gerealiseerd op de weg."
PhotoNews

"Hij heeft het wereldkampioenschap bij de junioren gewonnen en een paar andere grote wedstrijden waar eliterenners aan deelnamen. In de Ronde van België werd Mathieu derde of vierde in het wiel van Gilbert. Dat belooft."

"Maar hij heeft het zo naar zijn zin in het veldrijden, dat hij nog twee of drie jaar veldrijder wil blijven. Daarna zal Mathieu natuurlijk de overstap naar de weg moeten maken."

"Of hij een grote ronde kan winnen? Dat weet ik niet. Mathieu klimt al beter dan Merckx op die leeftijd. Ook dat belooft, maar we moeten ook niet dromen. Ik hoop wel dat ik oud genoeg word om de carrière van Mathieu en David te blijven volgen."


Misschien ook interessant: