Froome traint hard en blijft rustig onder kritiek

Hij werd flink uitgescholden door Franse toeschouwers. Bespuugd zelfs. De media zaten op zijn dak en critici zetten grote vraagtekens bij zijn prestaties. Maar Tourwinnaar Chris Froome bleef er, ogenschijnlijk, rustig onder. "Ik heb geen geheimen. Ik ben schoon."

Op Mallorca blikt hij terug op zijn tumultueuze zomer, waarin hij voor de tweede keer de Tour won. En hij gaat in op de beschuldigingen, die hem in september hebben verleid zich te laten testen.

"Veel mensen vroegen om testgegevens van mij. Ik ben blij dat ik ze heb kunnen laten zien", zegt Froome, die eind vorig jaar zijn trainingsdata prijsgaf in het tijdschrift Esquire. "Het zal echter wel niet genoeg zijn om alle criticasters de mond te snoeren."

Froome dook op 17 augustus het laboratorium in en werd daar onderworpen aan drie fysieke tests. Conclusie? Froome presteert al jaren hetzelfde. De resultaten van het bureau Glaxo Smit & Kline  werden vergeleken met een test van Froome uit 2007 en uit die vergelijking bleek dat het vermogen van de Brit altijd al hoog is geweest.

Maar de aanzienlijke verbetering die Froome in acht jaar tijd heeft laten zien, komt vooral door een afname in gewicht: Froome was in 2015 bijna tien kilo lichter. Die vaststelling kan echter niet doorgaan voor onomstotelijk bewijs dat Froome zijn prestaties schoon levert.

En de lab-uitslagen zeggen niet alles, zo stelt Froome tegen Esquire. "Je hebt bijvoorbeeld niet de mentale stimulans van een Colombiaan die je aanvalt net op het moment dat je op je maximum presteert."

Maar Froome is ook duidelijk over zijn onschuld. "Ik weet wat ik heb gedaan om hier te komen. Ik ben de enige die echt kan zeggen dat ik honderd procent schoon ben. Ik heb de regels niet geschonden. Ik heb niet vals gespeeld. Ik heb geen enkel middel genomen dat nog niet bekend is. Ik weet dat mijn resultaten de tand des tijds zullen doorstaan. Dat mensen niet over tien of vijftien zullen zeggen: 'oh, dus dat was zijn geheim'. Nee, er is geen geheim."

En zowel Froome als Sky-baas Dave Brailsford wijst de critici graag op het volgende: de concurrentie geeft helemaal niets prijs. "Froome doet dit ook uit zichzelf, buiten het team om", zegt Brailsford op Mallorca. "Hij vindt dit belangrijk. En hij doet daarin meer dan zijn concurrenten. Hij zou hiervoor geprezen moeten worden."

Phillip Bell, sportwetenschapper bij Glaxo Smit & Kline, het bureau dat Froome onderwierp aan de tests: "Froome's waarden liggen dicht tegen het maximum aan van wat wij denken dat een mens aankan."

Maar voor Froome hoeft het niet bij die ene test te blijven, zolang hij maar door een onafhankelijk bureau onderzocht wordt. "Ik zou er graag meer doen. Eén van de redenen om deze te doen was om meer over mijn lichaam te weten te komen. Om te kijken waar ik eventueel nog kan verbeteren. Ik zou de VO2max-test graag nog eens doen, want ik was behoorlijk moe. Ik kan beter."

Maar in eerste instantie richt hij zich op 2016. Zijn doelen? Wederom de Tour en ook de Olympische Spelen. In Rio mikt Froome op twee gouden medailles; zowel in de lastige wegrace als in de tijdrit.


Misschien ook interessant: