Marianne Vos: stapje voor stapje op de weg terug

Marianne Vos is heel voorzichtig op de weg terug. Na een rampzalig 2015 hoopt ze in het nieuwe olympische jaar haar oude topniveau weer te bereiken. "Ik denk wel aan de Olympische Spelen, maar het eerste doel is wedstrijdfit te raken."

Hoe lang ze daar nog voor nodig heeft, weet Vos zelf ook niet. "Het is voor mij echt afwachten hoe ik reageer op de trainingen. Ik bekijk het per dag; tot nu toe gaat het wel zoals gehoopt."

Marianne Vos is gewend voor titels te rijden. Ze heeft een karrenvracht aan regenboogtruien en werd twee keer olympisch kampioen, in 2008 op de baan en in 2012 op de weg. Vorig jaar werd alles anders. Haar lichaam liet haar in de steek en Vos - die juist een nieuwe uitdaging op de mountainbike had gevonden - kwam in 2015 amper in actie.

In Rio de Janeiro wil Vos haar olympische titel van Londen verdedigen, maar ze heeft niet tot augustus om in vorm te raken. De tijd begint te dringen voor Vos. Eind mei bepaalt bondscoach Johan Lammerts wie hij meeneemt naar de Spelen.

Werk aan de winkel dus, maar Vos wil niets overhaasten. "Ik wil niet forceren, het laatste wat ik nu kan gebruiken is een terugslag. Ik doe het stap voor stap."


Misschien ook interessant: