Zolder, Cyclo-cross

Van der Poel geeft visitekaartje af in Heusden-Zolder

Een maand voor het WK heeft wereldkampioen Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon) de Wereldbekerveldrit in Heusden-Zolder gewonnen. Kevin Pauwels snelde naar de tweede plaats op het autocircuit. Wereldbekerleider Wout van Aert moest tevreden zijn met een achtste plaats.

Lars Boom proefde na twee jaar nog eens van een echte veldrit, maar verteerde die niet al te best. Hij dook na een slechte start als 60e het veld in en begon aan een onmogelijke inhaalrace die een 43e plaats zou opleveren. Ook Wout van Aert gaf niet thuis en dus was het Klaas Vantornout die voor het eerst dit seizoen het tempo mocht bepalen.

Maar na twee rondes was het liedje van de Belgische kampioen en zijn twee kompanen, Merlier en Venturini, uit. Mathieu van der Poel reed het gat dicht en muisde er samen met Lars van der Haar vanonder. Alleen Kevin Pauwels had nog de moed om achter het Nederlandse leidersduo aan te gaan.

Tot tweemaal toe leek de  renner van Sunweb-Napoleon Games te kraken, maar hij klampte dapper aan. In de achtervolging hielden Van Aert en Nys elkaar gezelschap. De ene leek zich te sparen voor de drukke periode die nog komen moet, de andere had zichtbaar moeite om het verschroeiende tempo op het snelle circuit te volgen.

Vooraan deelden de Nederlanders slag om slinger prikjes uit, maar op een ronde van het einde vond Van der Poel het welletjes. Hij duwde op zijn favoriete helling stevig op de trappers. Hij keek vervolgens niet meer om en reed een ronde later juichend over de finish.

Door een lekke band van Van der Haar kon Pauwels onbedreigd naar de tweede plek rijden. Van Aert bolde uiteindelijk pas als achtste over de streep maar mag zich wel nog altijd WB-leider noemen.

Sanne Cant herovert leiderstrui na sterke race

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Sanne Cant. Na een valse start, schoot Ellen Van Loy het snelste uit de startblokken. Onze landgenote stak haar goeie benen niet weg en sloeg een kloofje. Ze kreeg voorin het gezelschap van Sanne Cant en Katie Compton.

Van Loy kreeg het steeds moeilijker om het tempo van haar twee medevluchters te volgen en moest zo vrede nemen met een erg verdienstelijke derde plaats. Cant en Compton gaven elkaar geen duimbreed toe, maar op de laatste pittige helling telde de Belgische kampioene Compton uit.


Misschien ook interessant: