Driedaagse van De Panne

Pozzato demonstreert in de Driedaagse

Photo: courtesy
Hugo Tack

Photo: courtesy
Hugo Tack

Filippo Pozzato is nu al dé superfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen. De Katjoesja-renner dolde met de concurrentie in de eerste rit van de Driedaagse. In een spurt met zijn tweeën klopte de Italiaan Frederik Willems.

Vijf Silence-renners (Hoste, Van Avermaet, Sentjens, Gilbert en Scheirlinckx) waren bij de pinken en trokken op 60 km van de streep al stevig door. Ze raapten de vroege vluchters op. Liquigas was het tweede grote blok in de kopgroep van 28 met Bennati, Quinziato en Franzoi.

Quick-Step ontbrak vooraan. Boonen reed zich uit de naad voor Van Impe, maar aansluiten lukte (net) niet meer. Willems zat ook in het groepje Boonen en sprong dan maar alleen naar zijn Liquigas-ploegmaats toe.

Op de derde beklimming van de Berendries, op 25 kilometer van de streep, demonstreerde Pozzato. Niemand kon hem volgen, maar de Italiaan vond het nog te vroeg om alleen te gaan en hield de benen stil.

Voor de Valkenberg rook Willems zijn kans en ging solo. Pozzato haalde hem op de Valkenberg spelenderwijs bij en liet hem geen kans in de straten van Zottegem. Voor Pozzato was het de tweede grote vis in vier dagen: zaterdag was hij al de beste in de E3-Prijs in Harelbeke. Op een minuut van Pozzato won Van Avermaet de spurt van de achtervolgers.

Toen hij mee vooraan zat zonder ploegmaats, veranderde Filippo Pozzato zijn tactiek. "Want ik wou eigenlijk de koers niet maken. Maar goed, met al die Lotto's en de mannen van Liquigas heb ik toch aangevallen. Het was een goeie test voor zondag, want dat blijft toch het belangrijkste", zei de Italiaan aan Sporza. "Of ik de Driedaagse ook uitrijd? Ach, ik was het niet van plan, maar we zullen zien. Als ik donderdag vooraan sta, rij ik de tijdrit. "

Frederik Willems was er net als in de Brabantse Pijl bij in de finale, maar kon het niet afronden. "Met Pozzato was de tweede plaats het hoogst haalbare voor mij. In de laatste kilometers heeft hij me nog pijn gedaan. Waarom ik niet op Bennati wachtte? Het was zijn eerste wedstrijd sinds Sanremo. Met die Silence-renners had het dan nog slecht kunnen aflopen.  Daarom heb ik met Pozzato gereden. Maar hij was veel te sterk."

Tom Boonen slaagde er niet in een scheve situatie voor Quick-Step recht te zetten en eindigde in de buik van het peloton op 13 minuten. "Maar ik vond mezelf niet zo slecht vandaag. Ik was niet van plan om de koers te maken, iemand anders van ons had mee moeten zitten. Omdat er niemand van Quick-Step bij die dertig vooraan was, heb ik geprobeerd om Van Impe er weer bij te brengen. Maar dat is net niet gelukt. Hadden enkele jongens in ons groepje willen overnemen, kwamen we erbij, maar ze konden of mochten niet, maar dat begrijp ik wel. Wat vond Boonen van Pozzato's demonstratie? "Ik heb niks gezien", antwoordde Boonen laconiek. "Maar hij moet nu wel zijn trui verdedigen", vervolgde hij met een veelbetekend lachje.

Greg Van Avermaet: "Silence-Lotto was heel sterk. Eindelijk hebben we een wedstrijd zelf eens in handen genomen. Spijtig dat net niet meekon met Pozzato op de Valkenberg. Op de Berendries lukte mij dat nog net. Anders had ik misschien nog kunnen winnen. Maar goed, het vertrouwen is er weer. We hebben getoond dat we er wel degelijk staan."


Misschien ook interessant: