De vloek van de regenboog? Die bestaat dan toch niet

Het Britse medische tijdschrift BMJ probeert de kerstperiode elk jaar op te vrolijken met enkele wetenschappelijke onderzoeken over opvallende onderwerpen. In het meest recente nummer komt "de vloek van de regenboog" aan bod. En het onderzoek geeft alvast hoopgevend nieuws aan wereldkampioen Peter Sagan.

"De vloek van de regenboog" is een van de grootste clichés uit de wielersport: de kersverse wereldkampioen wordt het seizoen na zijn regenboogtriomf geteisterd door pech en nog eens pech. Het gevolg: een teleurstellend seizoen in de wereldkampioenentrui.

Maar is er wel echt sprake van die vloek? Het Britse tijdschrift BMJ publiceert in zijn kerstnummer een onderzoek van Thomas Perneger, die alle resultaten van de wereldkampioenen tussen 1965 en 2013 bestudeerd heeft tijdens het jaar van hun WK-goud en de twee daaropvolgende seizoenen.

Uit die cijfers blijkt dat een wereldkampioen in de seizoenen na zijn WK-triomf inderdaad minder koersen wint. De onderzoeker geeft drie belangrijke verklaringen voor dat fenomeen.

Er wordt eerst en vooral meer aandacht geschonken aan de wereldkampioen, waardoor iedere "nederlaag" wordt uitvergroot.

Door de regenboogtrui is de wereldkampioen ook een stuk zichtbaarder en dus wordt hij sneller geviseerd. Een wereldkampioen valt, tot slot, na een boerenjaar mét het WK-goud terug naar zijn gewone niveau in de daaropvolgende jaren.

Vooral dat laatste element is doorslaggevend in het onderzoek. Een wereldkampioen zal in zijn regenboogtrui ("het jaar 1") inderdaad minder koersen winnen dan het jaar voordien ("het jaar 0"), maar een jaar later ("het jaar 2") is er geen sprake van een terugval, hoewel hij in dat jaar normaal geen regenboogtrui meer zal dragen.

Die bevindingen werden overigens bevestigd door een deelonderzoek, waarbij ook de resultaten van de winnaars van de Ronde van Lombardije werden onderzocht. Die koers wordt meteen na het WK georganiseerd en het cijfermateriaal leverde dezelfde conclusies op als bij het WK-onderzoek.

Met andere woorden, een wereldkampioen zal in zijn witte trui inderdaad minder winnen, maar dat heeft niets met een vloek te maken. Hij valt na een zeer succesvol jaar gewoon terug op zijn normale niveau. Peter Sagan krijgt over enkele weken alvast de kans om te bewijzen of het onderzoek klopt of niet.


Misschien ook interessant: