Trofimov juicht in vijfde rit van Dauphiné

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

De Rus Joeri Trofimov (Bouygues) heeft de tweede bergrit in de Dauphiné gewonnen. Hij reed solo over de streep in Morzine. Cadel Evans, de Australiër van Silence-Lotto, klopte Alejeandro Valverde in de spurt om de tweede plaats. De Spanjaard blijft wel leider. Trofimov maakte deel uit van een vroege vlucht en hield knap stand tijdens de beklimming van de Joue Plane. Ook in de afdaling zagen de achtervolgers hem niet meer terug.

De Rus, van opleiding een mountainbiker, hield Evans en Valverde nog achter zich en geloofde amper zijn ogen. Op die Joue Plane viel Levi Leipheimer, laureaat van 2006 in de Dauphiné, door de mand. Hij kon niet meer mee met de favorieten na een aanval van Robert Gesink. Maxime Monfort werd 16e op twee minuten en 13 seconden van Trofimov.

Zaterdag volgt de koninginnenrit in de Dauphiné. In de stand heeft Valverde een voorsprong van 37 seconden op Evans. "Deze Dauphiné is van een hoge kwaliteit", zei Cadel Evans aan de finish in Morzine. "Elke dag is erg intens, met veel aanvallen. Dat voorspelt veel goeds voor de Tour. Ik word beter en beter met de dag."

"Toen ik zag dat Leipheimer afhaakte, heb ik nog eens doorgetrokken. Met succes. Bovendien klop ik Valverde in een prestigespurtje al denk ik dat hij niet echt zijn best deed. De eindzege? Ach, daar denk ik niet aan. Dit is en blijft een voorbereiding."

"Mijn ervaring als mountainbiker heeft me zeker geholpen tijdens de afdaling", zei Trofimov. "Voor de rit had ik nooit durven te dromen dat ik zou wegraken op de Joue Plane. Ik ben heel erg blij met wat ik bereikt heb." Nog dit: Trofimov is een 24-jarige neoprof.


Misschien ook interessant: