Overijse, Cyclo-cross

Wereldkampioen Van der Poel haalt zijn gram in Overijse

Mathieu van der Poel heeft de "moeder aller crossen" in Overijse gewonnen. Voor de wereldkampioen is het de eerste zege sinds zijn comeback na zijn knieoperatie. Hij was sterker dan Pauwels en Meeusen bij afwezigheid van Van Aert en Nys.

Zonder Wout van Aert (stage) en Sven Nys (geldgeschil met organisatie) was de Druivencross wat onthoofd. De kans voor een tros andere renners om de zege te plukken.

Mathieu van der Poel zinde op wraak, maar schoot van bij de start uit zijn klikpedaal. Toen hij na een vruchtbare inhaalrace voorin kwam aansluiten, ging de ontketende wereldkampioen solo.

Maar net als in Essen sloeg de vloek van de regenboogtrui weer toe. De ketting van Van der Poel draaide in de soep, waardoor hij twaalf seconden in de huid van mecanicien kroop.

Meeusen en Michael Vanthourenhout wachtten niet, een stationnetje verderop hield Pauwels de onfortuinlijke wereldkampioen gezelschap. Toen Van der Poel en co voorin weer kwamen piepen, lag de strijd weer open.

De geprikkelde Van der Poel wachtte niet lang om zelf een prik uit te delen en mocht zijn schoentje vullen met een eerste seizoenszege. Pauwels (2e) en Meeusen (3e) verdeelden de rest van de snoepjes.

Na een lange knierevalidatie mocht Mathieu van der Poel voor het eerst dit seizoen juichen. "Natuurlijk ben ik heel blij met deze overwinning", reageerde de wereldkampioen.

"Dat ik bij de finish Museeuw kopieerde (toen die in Parijs-Roubaix 2000 naar zijn knie wees op de piste, red)? Daar zat ik al langer mee in mijn hoofd. De revalidatie is mentaal heel zwaar geweest, ik heb veel afgezien."

"Het is leuk dat ik nu al weer op zo'n niveau ben. Na de pech in Essen gisteren was ik gebrand op revanche. Ik heb bewezen dat ik die cross (fysiek, red) goed verteerd heb en hoop nu alleen nog maar beter te worden."

   Kevin Pauwels (2e): "Ik had vandaag niet het gevoel dat ik wilde. Ik weet niet wat de oorzaak daarvan is. Sinds Niel (Pauwels' tweede en laatste zege, red) is het bergaf beginnen te gaan. Ik hoop dat het snel weer verbetert."

   Tom Meeusen (3e): "Ik kreeg een mentale tik toen Van der Poel me er afreed en die tik kwam ik niet meer te boven. Ik zou echt graag eens een moddercross winnen."


Misschien ook interessant: