Na tien jaar topsport keert Vos gereset terug

Ze maakte zich de afgelopen maanden grote zorgen. De rest van de wereld draaide door, maar Marianne Vos zat stil. En dat was ze niet bepaald gewend.  "Je wil altijd door." Maar Vos was helemaal op na tien jaar non-stop topsport. Ze kwam niet meer vooruit, haar lichaam haperde.

Er werd haar drie maanden volledige rust voorgeschreven vanwege 'overtraindheid'. Maar dat kwartaal is nu voorbij en de laatste diagnose luidt: ze mag de draad weer oppakken.

"En daar ben ik heel blij mee. Of de oude Vos straks terugkeert? Die kans is er wel. Het is nog tien maanden tot de Spelen van Rio. Ik ben blij dat ik er nu aan kan beginnen."

De ene na de andere wereldtitel ging het afgelopen jaar aan de neus van de 28-jarige alleskunner uit Babyloniënbroek voorbij. De Française Pauline Ferrand-Prévot ging er vandoor met de mondiale titel op de weg en in het veldrijden. En bij de laatste WK was er goud voor Elizabeth Armitstead.

Vos zag het allemaal aan. Ze nam rust, tankte bij en sprak af met vrienden. Volledig tegen haar gewoonte van de afgelopen tien jaar in. "Ik heb altijd door pijn en vermoeidheid heen geduwd. Dat heeft me hele mooie resultaten gebracht, heeft me medailles opgeleverd. Maar dat heeft me ook teruggeworpen tot waar ik nu ben."

De eerste tekenen voor een rampseizoen dienden zich eind 2014 aan. "Ik voelde een jaar geleden al dat de trainingen niet meer aansloegen. Uiteindelijk reed ik in mei dit jaar nog een wedstrijd op de weg, mijn eigen Classic notabene, en daar herstelde ik niet meer van. Ik voelde toen: dit houd ik niet een seizoen vol."

In juli liet Vos zich uitvoerig testen. "Ik heb onderzoeken gedaan naar hoe het herstel was na inspanningen. Conclusie? Drie maanden rust nemen."

Na dat kwartaal van rust volgden eind oktober nieuwe testen. "De resultaten waren dusdanig beter dan in juli dat ik weer rustig kan gaan opbouwen." Enig minpuntje is nog: "Qua conditie sta ik helemaal nergens. Maar dat was ook het idee. Ik moest helemaal resetten en dan weer opbouwen. Ik kan weer vooruitkijken en daar ben ik blij om."
Bekijk ook
Einde seizoen 'overtrainde' Vos
Vos: de alarmbellen zijn afgegaan
Marianne Vos slaat ook veldrijden over

Over een week reist ze naar Zuid-Afrika. Daar begint haar 2016. "In een trainingskamp van een maand kan ik mijn conditie opbouwen, zodat ik een basis kan leggen voor volgend seizoen."

Wanneer ze haar rentree maakt in een wedstrijd weet ze nog niet. "Ik kan er nog geen datum op plakken. Het ideale scenario is om in het voorjaar aan te sluiten bij de wegploeg en dan ergens in te stromen. Dat is realistisch. Maar of dat ook gaat lukken, is de vraag."


Misschien ook interessant: