World Championship, Road, Elite

Sagan: 'Ik was gemotiveerd door de vluchtelingencrisis'

Peter Sagan kreeg na de finish felicitaties van heel wat collega's. "Er dachten nochtans veel mensen dat ik nooit zo'n grote koers zou winnen", zei Sagan fijntjes. "Maar ik mag toch maar mooi een heel jaar de regenboogtrui dragen."

"Dit is wellicht de grootste zege uit mijn carrière", trapt Sagan eerst nog een open deur in. Maar daarna sloeg hij een meer serieuze weg in.

"Ik heb veel motivatie gehaald uit de vluchtelingencrisis in Europa. Het is duidelijk dat er iets moet veranderen in de wereld. Dit is een groot probleem."

"Ik hoop dat we deze mooie sport de komende jaren nog altijd zullen kunnen blijven beoefenen."

Sagan koos ervoor niet te wachten op zijn sprint. "Op twee rondes van het einde dacht ik: iedereen moet nu toch wel heel moe zijn, want ik ben zelf al heel moe."

"Daarom wou ik het niet op een sprint laten aankomen. Op het laatste klimmetje met kasseitjes ben ik aangegaan. Ik had één aanval en dat moest de goeie zijn."

Voor Sagan is het de eerste écht grote zege in zijn carrière. In de klassiekers was het de voorbije jaren telkens net niet. "Veel mensen dacht dat ik nooit zo'n wedstrijd zou kunnen winnen. Maar ik draag toch maar mooi een heel jaar de regenboogtrui."


Misschien ook interessant: