Vuelta a España

La Vuelta: Aru maakt een einde aan de Vuelta-droom van Dumoulin

Fabio Aru kroont zich morgen - zonder pech - tot de eindwinnaar van de Ronde van Spanje. Tom Dumoulin, die als leider aan de voorlaatste etappe was begonnen, kraakte onder het gebeuk van Aru en Astana. De Nederlander eindigt de Vuelta op de zesde plek. Ruben Plaza pakte na een prachtige solo de ritzege.

Het startschot weergalmde nog na in San Lorenzo of elf renners kozen het hazenpad. Ruben Plaza (Lampre-Merida) had echter geen zin in gezelschap tijdens de laatste bergetappe. De Spanjaard rukte zich los op de Puerto de la Morcuera en waagde zich aan een eenzaam avontuur van 120 kilometer.

Een ruime groep achtervolgers opende de jacht op Plaza, maar kon amper seconden van zijn voorsprong afknabbelen. In het peloton gaven ze geen zier om de etappestrijd. Twee beklimmingen lang bleef het windstil bij de titelpretendenten en waren alle ogen gericht op Dumoulin en Aru.

Op de zuidflank van de Puerto de la Morcuera gooide Landa de knuppel in het hoenderhok. Het rode schild van Dumoulin toonde barsten, het teken voor Aru om op de pedalen te staan. De Italiaan worstelde zich los en doorprikte de Nederlandse droom.

Dumoulin had geen hulp van ploeggenoten en moest een calvarietocht afleggen tot aan de eindmeet. Onverbiddelijk werd hij van de eerste naar de zesde plek gezwierd. Met een ultieme poging probeerde Majka de tweede plek nog af te snoepen van Rodriguez, maar de Spanjaard hield nipt stand.

De prestigieuze ritoverwinning was voor Ruben Plaza. De renner van Lampre Merida schudde een huzarenstukje uit zijn kuiten en na een indrukwekkende solo van drie uur lang mocht hij juichen in Cercedilla.


Misschien ook interessant: