Paris - Brussel

Finishfoto wijst Groenewegen aan als winnaar in Brussel

Dylan Groenewegen heeft de mooiste zege uit zijn carrière geboekt. De Nederlander van Roompot klopte Roy Jans en Tom Boonen in de Brussels Cycling Classic in een prangende massaspurt. Het was zo nipt dat de finishfoto moest bepalen wie won. "Ik baal als een stekker dat ik niet win", reageerde Boonen. "Ik kende pech met mijn pion."

Met het nieuwe parcours - met wat minder hellingen en de aankomst weer op de Houba De Strooperlaan - wisten de spurters dat het hun dag kon worden.

En het koersverloop bevestigde die logica. Vijf vluchters kregen nooit  meer dan 3 minuten: de Belgen Van Melsen, Delfosse en Wallays, de Rus Fominych en de Italiaan Malaguti.

Etixx-Quick Step - voor Tom Boonen - controleerde de hele koers, met wat hulp van Lampre. Op 50 km van de streep op de Alsemberg en de Bruineput probeerde Gallopin tot twee keer toe om weg te springen, maar Boonens teammaats neutraliseerden elke aanvalspoging.

Ook die van Vanmarcke op de Menisberg, de laatste helling van de dag. De demarrage van Vanmarcke betekende het einde voor de laatste twee overgebleven vluchters, Wallays en Malaguti.

De laatste 35 km was een en al voorbereiding op de massaspurt. Die zou zonder Kittel plaatshebben, want de Duitser vertoefde achteraan in het peloton en gaf op.

Backaert kon zijn benen niet stilhouden en reed lang 100 meter voor het peloton uit, tot hij het gezelschap kreeg van Myngheer. Op enkele natte, slingerende wegeltjes brak het peloton in tweeën, onder meer Démare verloor daar ook zijn kansen. De twee koplopers werden opgeslokt door de eerste groep.

Boonen, die in 2012 al een keer won op de De Strooperlaan, werd in een rode loper naar de finish gevoerd door zeven teammaats. Maar toch liep het nog mis. Hij verloor snelheid in de spurt en kon door mechanische problemen niet meer goed schakelen. Weg zege. Jans leek te gaan winnen, maar klopte op zijn stuur: Groenewegen was net een fractie sneller.


Misschien ook interessant: