Vuelta a España

La Vuelta: BMC gunt Sagan en Oleg Tinkov geen feestje

BMC heeft de openingsrit in de Ronde van Spanje gewonnen, een ploegentijdrit over 7 kilometer. Tinkoff-Saxo strandde op één seconde. Peter Velits is de eerste leider. Etixx-Quick Step werd vijfde, Lotto-Soudal zevende. De tijdsverschillen worden wel niet meegerekend in het algemene klassement.

Er was de voorbije dagen al veel inkt gevloeid over deze rit over rubberen matten en door het zand van badplaats Marbella. De organisatie besliste dat de tijdsverschillen niet zouden meetellen voor het algemene klassement, maar wel voor het ploegenklassement.

Dat leidde tot twee strategieën. Een aantal ploegen koos voor de veilige optie: in groep binnenkomen, zonder valpartijen. Onder meer Sky, Katjoesja en Giant-Alpecin gaven geen moer om de ritzege en zouden meer dan een minuut toegeven over 7 kilometer.

Andere ploegen hadden hun oog dan weer laten vallen op de ritzege en de eerste rode trui. De eerste richttijd kwam op naam van LottoNL-Jumbo. Orica-GreenEdge deed zeven seconden beter, maar moest de hotseats al snel afgeven aan Tinkoff-Saxo, dat een halve seconde sneller was.

Peter Sagan kwam als eerste over de streep bij Tinkoff en kon de rode trui al bijna voelen. Maar dat was buiten BMC gerekend. De wereldkampioen in deze discipline zette alles op alles en deed uiteindelijk nog een seconde af van die tijd: 8'10". Dat bleek genoeg voor de ritzege. Peter Velits mag als eerste de rode trui aantrekken.

De Belgische ploegen gingen allebei voor een goede prestatie. Etixx-Quick Step werd vijfde op 10 seconden. Niki Terpstra maakte zich nadien wel kwaad op zijn ploegmaats. Lotto-Soudal werd zevende op 18 seconden van BMC.


Misschien ook interessant: