Froome: 'Waarom zou ik de Tour niet nog 5 keer kunnen winnen?'

Chris Froome won vorige maand voor de tweede keer de Tour de France, maar zijn honger is nog niet gestild. "Ik ben 30 en kan nog 8 à 9 jaar voortdoen. Andere renners hebben de Tour nog gewonnen op hoge leeftijd. Waarom zou ik dat niet kunnen?"

20 renners zijn erin geslaagd de Tour de France minstens twee keer te winnen (Armstrong niet meegerekend, red). Chris Froome is sinds deze zomer een van hen.

Maar drie Tours of meer winnen, daar zijn slechts zeven renners ooit in geslaagd. Froome droomt bij de BBC even hardop mee. "Het is lastig om te zeggen hoe vaak ik de Tour nog kan winnen, maar ik zou graag tot mijn 38e of 39e willen rijden. Tot zo lang mijn lichaam het toelaat."

"Waarom zou ik niet nog vijf keer de Tour kunnen winnen? Andere renners hebben het ook op late leeftijd nog kunnen doen."

Maar eerst is er nog dit jaar. Froome kan de eerste renner worden die erin slaagt de Tour én de Vuelta in hetzelfde jaar te winnen, sinds de Vuelta is verhuisd naar het najaar.

"Na de Tour was ik nog altijd gemotiveerd en toen ik weer wat begon te rijden, merkte ik dat de conditie er nog altijd was. Ik wil de lat niet al te hoog leggen. Als het lukt, is het geweldig, lukt het niet, dan kan ik wellicht een ploegmaat helpen."

"Het is tegenwoordig wel niet evident meer om in twee grote rondes na elkaar top te zijn. Dat zag je bij Alberto Contador en toen ik  in 2012 tweede werd in de Tour voelde ik dat ook in de Vuelta. Ik ben realistisch genoeg om te weten dat ik ook tegen de muur kan knallen."

Wielrennen is een van de meest gecontroleerde sporten ter wereld, maar toch moest Chris Froome tijdens de Tour zijn waarden openbaar maken om alle verdachtmakingen weg te nemen. Froome kijkt dan ook met lede ogen naar de recente dopingonthullingen in de atletiek.

"De controles in de atletiek zijn niet op hetzelfde niveau als bij het wielrennen", stelt Froome vast. "Het wielrennen heeft een ingrijpende evolutie meegemaakt sinds de donkere tijd van 10 à 15 jaar geleden. Ik heb er vertrouwen in dat ons huidige systeem werkt."


Misschien ook interessant: