London - Surrey

Sterke Vanmarcke grijpt naast winst in Londen

De Luxemburger Jempy Drucker (BMC) heeft de zege op zak gestoken in de Prudential RideLondon & Surrey Classic. In de finale ging Sep Vanmarcke solo en leek onze landgenoot eventjes op weg naar de overwinning. Maar de poging van Vanmarcke stierf op 2 kilometer van de finish.

Op de Londense wegen die in 2012 het decor vormden voor de Olympische wegrit voelde Mark Cavendish het meteen kriebelen. Hij glipte mee in een vluchtersgroepje, maar dat liedje was snel uitgezongen.

Vijf andere lieden kregen wel meer ruimte. Met Lander Seynaeve en Sander Helven (Topsport Vlaanderen-Baloise) waren er twee Belgen vertegenwoordigd in de lange vlucht.

Toen Vanmarcke er een snok aan gaf in het peloton, spatte de boel uit elkaar. Een achtkoppige groep sloeg een kloof. Naast Vanmarcke bevond zich met  Kenneth Van Rooy - stagiair bij Lotto-Soudal - een tweede landgenoot aan boord van de kopgroep.

Op dertien kilometer van de aankomst achtte Vanmarcke zijn moment gekomen. In een mum van tijd sloeg hij een bres van twintig seconden en leek de buit binnen.

Maar dat was zonder Drucker gerekend, die samen met Swift en Teunissen - een ploegmaat van Vanmarcke - onze landgenoot inrekende.

Met zijn laatste druppeltjes energie lanceerde Vanmarcke de sprint, maar zijn motor viel al snel stil. Drucker kon nog net de aanstormende Teunissen afhouden.


Misschien ook interessant: