Donostia/San Sebastián

Adam Yates wint Clasica zonder dat hij het beseft

De Engelsman Adam Yates heeft solo de Clasica San Sebastian gewonnen. Pas toen de jonge Orica-renner voorbij de streep was, wist hij dat hij gewonnen had. Philippe Gilbert eindigde tweede. De Belgische favoriet van BMC won op een 15-tal seconden de spurt van de achtervolgende elitegroep voor Alejandro Valverde, Daniel Moreno en Joaquim Rodriguez.

De Belgen waren met Maarten Wynants, Dennis Vanendert en Thomas Degand goed vertegenwoordigd in de vlucht van de dag. In het peloton hielden de Spaanse teams Movistar en Caja Rural de boel netjes onder controle. De acht leiders kregen een maximale voorsprong van 4’46”.

Op de tweede beklimming van de Alto Jaizkibel kregen we een eerste keer vuurwerk te zien. De kopgroep raakte versplinterd en in de afdaling van de Alto Arkale gooide Philippe Gilbert zijn kaarten op tafel. Onze landgenoot kreeg een groepje van acht renners met zich mee, onder wie ook Pieter Serry (Etixx-Quick Step).

Op de Bordako Tontorra, het slotklimmetje dat voor het tweede jaar op een rij moest zorgen voor de beslissing, kregen we een spervuur van aanvallen. De poging van Adam Yates had de meeste punch.

De 22-jarige Brit vocht in de slotkilometers tegen de achtervolgers, bleef recht in de bocht waar hij vorig jaar tegen de grond ging en soleerde naar de finish. Daarbij druk overleggend door zijn oortje met de volgauto.

De renner van Orica-GreenEdge besefte niet dat hij gewonnen had, want het was pas na de eindstreep dat Yates de handen in de lucht gooide. Het Britse talent boekt in San Sebastian ongetwijfeld de mooiste overwinning uit zijn carrière. Yates is de eerste Brit die de Clasica op zijn palmares mag schrijven


Misschien ook interessant: