Tour de France

Le Tour: Pinot wint op Alpe d'Huez, Quintana zet Froome niet ver genoeg weg

Thibaut Pinot (FDJ) heeft de zware bergrit naar Alpe d’Huez gewonnen. Bij de favorieten deed Nairo Quintana was hij moest doen: aanvallen bergop, Chris Froome kraakte op Alpe d’Huez, maar zijn teammaats Porte en Poels loodsten hem tijdig de veilige haven in. Zonder ongelukken wint de Brit van Sky morgen zijn tweede Tour.

Kort én krachtig, zo was de laatste echte rit in deze Tour: 110 km, maar met twee cols buiten categorie. Dat had Quintana nog om 2’38” goed te maken. De Colombiaan maakte zijn aanvalsbelofte waar: hij ging aan op 3 km van de top van de Croix de Fer. Zijn teammaat Valverde én landgenoot Serpa (Lampre-Merida) waren even daarvoor uit de groep met de gele trui weggereden. Serpa kon hem even helpen, Valverde bleef in zijn wiel. Quintana was sterker dan Valverde maar had hem nodig in de vallei, waardoor de witte trui moest inhouden om de Spanjaard geen pijn te doen.

Froome had Porte nog, maar die ging eraf bij een tempoversnelling van Nibali. Froome reed op de top dan maar zelf het gat toe op de twee Movistars. Quintana, Froome, Nibali en Valverde, de top vier in deze Tour, doken de afdaling in. In de afdaling kwamen er uit de achtergrond echter een pak toppers – en helpers voor Froome - terug.

Op Alpe d’Huez moest het dan maar gebeuren. En we kregen het verwachte spektakel: aan de voet reed Nibali jammer genoeg lek, hij zou geen rol meer spelen. De eerste twee prikken van Quintana konden Poels en Porte nog counteren. Maar de derde was er teveel aan, op 9 km van de top. En weer was Valverde eerst aangegaan. Met zijn tweeën reden Quintana en Valverde een halve minuut van een duidelijk lijdende Froome weg.

Movistar had zijn huiswerk goed gemaakt. Bij een vluchtersgroep had het nog Anacona meegestuurd, die nu zijn land- en teamgenoot een handje kon helpen. Valverde moest eraf. In de laatste 5 km ging Quintana helemaal alleen en reed 1'20" weg van Froome.

Dat is niet genoeg om de Brit uit het geel te rijden, in het klassement houdt hij 1'12" over op Quintana. De tweede eindzege is binnen voor Froome als hij morgen recht blijft in de slotrit in Parijs. Bovendien snoept hij ook de bolletjestrui in extremis af van Romain Bardet.

De dagzege was voor de Fransman Thibaut Pinot. Na de Col de Croix de Fer zette hij met Pinot, Hesjedal, Plaza en Anacona de achtervolging in op de vier vroege vluchters Bak, Navardauskas, Edet en Geniez. Geniez kraakte daarvan als laatste. Hesjedal en Pinot reden hem voorbij. Pinot stak een hand uit naar de prestigieuze zege én hield Quintana net af. De derde van het eindklassement vorig jaar geeft zijn tegenvallende Tour zo op de valreep toch nog wat glans.

"Dit is dé etappe die iedereen wil winnen", opent Thibaut Pinot. "Ik heb veel stress gehad, vooral de laatste meters. Maar toen ik zag dat de auto van de organisatie nog achter mij zat, kon ik juichen. Ik heb veel ongeluk gehad deze Tour. Maar ik ben er altijd in blijven geloven, ik heb nooit opgegeven en dat loont vandaag."

"Het is moeilijk om mijn derde plaats in het eindklassement van vorig jaar te vergelijken met de zege van vandaag. Maar met je handen in de lucht over de aankomst rijden op l'Alpe d'Huez is wel een uitzonderlijk mooi gevoel. Ik wil mijn team nog bedanken. We hebben een fantastische ploeg, Geniez heeft heel goed werk geleverd vandaag."


Misschien ook interessant: