Tour de France

Le Tour Lars Boom staat toch gewoon aan de start deze namiddag

Lars Boom heeft een te lage cortisolwaarde, wat zijn aanwezigheid in de Tour in het gedrang bracht. Volgens de regels van de MPCC is de Nederlander niet gewenst, maar omdat zijn ploeg Astana geen vervanger mag oproepen, komt Boom gewoon aan de start in Utrecht.

De MPCC, de vereniging van profteams voor een geloofwaardige wielersport, hanteert strengere regels dan de UCI. Volgens die regels had Lars Boom niet aan de start mogen staan van de Tour. Té lage cortisolwaarden wijzen bij "normale mensen" op een "verminderde gezondheid", maar  kunnen ook het gevolg zijn van cortisonegrbuik.

Volgens het reglement van de MPCC mag een renner in die omstandigheden acht dagen niet koersen. De ploeg van Boom, Astana, legt die regel echter naast zich neer.

De Kazakken waren immers wel bereid om Boom niet te laten starten, maar dan alleen op voorwaarde dat ze reserve Alessandro Vanotti mochten opstellen. Maar daar ging de UCI dan weer niet mee akkoord, omdat de deadline voor zo'n wissel vrijdagochtend 10.30u was.

Astana-manager Alexander Vinokoerov heeft daarop besloten dat Boom toch gewoon start. De Nederlander is ondertussen al op het parcours gesignaleerd om zich voor te bereiden op de tijdrit. Om 12 uur zal Astana een persconferentie geven.


Misschien ook interessant: