Sanchez is koelbloedig in afvallingsrace in Bakoe

Luis Leon Sanchez heeft de wegrit op de Europese Spelen gewonnen. De Spanjaard vloerde Andrej Grivko (Oek) en Petr Vakoc (Tsj) in de sprint. Het achtervolgende groepje met Tom Boonen kwam net te laat om voor de medailles te sprinten. Boonen eindigde zesde.

De renner die de eerste wegrit op de Europese Spelen wou winnen, moest 216 kilometer overleven in de bakoven van Bakoe. In het eerste van zestien rondjes scheurde een groep van twintig renners zich los. Ook een Belg tekende present in de ontsnapping: Bart De Clercq.

De kopgroep pakte al snel een mooie bonus van vier minuten, maar de hitte en het zware parcours eisten hun tol. Na een ware uitputtingsslag bleven er nog acht renners over. Ook De Clercq fietste nog alert mee, maar kreeg dan een bezoekje van bondscoach Carlo Bomans.

Tom Boonen  verteerde de hellingen goed en dus moest De Clercq de benen stil houden. De andere Belgen zetten de achtervolging in. Vooraan koos Oekraïner Buts het hazenpad. De andere koplopers vonden elkaar niet en op twee ronden van het einde smolt alles weer samen. De koers kon beginnen.

Niki Terpstra sprong als eerste weg uit de kopgroep met naast Boonen, Keukeleire en De Clercq ook de andere favorieten. Jens Keukeleire sprong meteen naar het wiel van de Nederlander. De Belg weigerde mee te werken en de aanval stierf een stille dood.

De poging van Luis Leon Sanchez was veel snediger. Hij pakte meteen enkele meters en kreeg het gezelschap van landgenoot Herrada. Ook Grivko en Vakoc reden met de Spanjaarden weg van het peloton.

Terpstra had al begrepen dat het vandaag niet zijn dag zou worden en werkte dan maar voor zijn Etixx-Quick Step-ploegmaat Tom Boonen. Met de Belg in zijn wiel zette hij de achtervolging op het leiderskwartet in, maar tevergeefs. Ze kwamen vier seconden te laat.

De leiders konden sprinten voor de medailles. Luis Leon Sanchez was de snelste voor zijn Astana-ploegmaat Grivko en de Tsjech Vakoc. Boonen werd uiteindelijk de beste Belg op de zesde plaats.

Tom Boonen strandde op vier seconden van de leiders. "In de finale zag ik Sanchez vertrekken met drie mannen. Ik heb getwijfeld om mee te gaan, maar met mij erbij hadden de andere jongens niet meer gereden en dan had ik mijn kruit voor de sprint al verschoten."

"Het is de schuld van de Italianen dat we niet meer bij de koplopers geraakt zijn. Zij waren nog met drie, onder wie twee snelle mannen. Toch hebben ze niet meegewerkt. Typisch. Het is altijd hetzelfde liedje met de Italianen."

"Verliezen met 4 seconden, 24 seconden of 4 centimeter, het blijft verliezen. Toch denk ik dat we de juiste tactiek gevolgd hebben. We hebben de wedstrijd gecontroleerd en kwamen nooit in gevaar, tot die aanval van Sanchez. We hebben alles gegeven om er vandaag te staan. België had een heel goed team, maar we zijn er niet in geslaagd om dat voordeel uit te buiten."


Misschien ook interessant: