Tour de Suisse

Matthews houdt Sagan van een bisnummer

Michael Matthews (Orica-GreenEdge) heeft de vierde rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Australiër was na een lastige finale sneller dan Peter Sagan en Greg Van Avermaet. Jasper Stuyven eindigde vijfde. Dumoulin behoudt in het klassement een seconde voorsprong op Sagan.

Zonder Gilbert, die door knieproblemen opgaf en ook de Tour niet zal rijden, trok het peloton zich opgang voor een rit over vier beklimmingen. Drie Belgen voelden zich wel klaar om er meteen in te vliegen. Thomas De Gendt was de eerste aanvaller van de dag. Hij en Davide Malacarne kregen snel het gezelschap van Frederik Backaert, Stijn Devolder en Alex Howes.

Carte blanche kregen de vijf niet. De ploegen van Sagan en Matthews lieten de voorsprong nooit groter worden dan vier minuten. Orica-GreenEdge gunde De Gendt nog twee keer de bergpunten op de plaatselijke ronden van 29 kilometer. 50 kilometer voor het einde smolt alles weer samen.

Sagan zat met zijn hoofd al bij een tweede zege op rij. Hij liet zich verrassen bij de voorlaatste tussensprint van de dag. Leider Dumoulin was wel bij de pinken en pakte nog drie bonificatieseconden. Cruciale seconden zou later blijken.

In een razendsnelle finale gingen sprinters als Cavendish, Kristoff en Démare een voor een overboord. Marcato, Bakelants en Henao probeerden de sprint der favorieten nog te ontlopen, maar op twee kilometer voor het einde werden ze opgeraapt.

Van Avermaet begon als tweede aan de laatste kilometer, maar kwam te vroeg op kop. Sagan leek te profiteren, maar werd op honderd meter voor de finish nog overtuigend voorbijgegaan door Matthews. Een bekroning voor het  werk van zijn ploegmaats onderweg. Sagan strandt ook in het klassement op één seconde van leider Dumoulin.
Matthews: "Dit was een mooie rit"

Michael Matthews won in de thuishaven van ploegmaat Michael Albasini en bedankte de Zwitser voor het werk onderweg. "Dit was een heel mooie rit."

"Albasini woont in deze streek en zei me een week geleden dat hij hier graag wou winnen. Maar onderweg liet hij verstaan dat het beter was dat ik voor de zege zou gaan. Ik heb veel respect voor het feit dat zo'n ervaren renner werkt voor mij."

"Ik wist dat de sprint met Sagan moeilijk zou zijn. Mijn tactiek was om me vast te klampen aan zijn wiel. Het lukte nog hem voorbij te gaan."


Misschien ook interessant: