Giro d'Italia

Aru schenkt Astana vijfde ritzege, Contador pakt eindwinst

Het kan niet op voor Astana in deze Ronde van Italië. Fabio Aru pakt zijn tweede ritzege in de slotweek en zet de teller van de Kazachse formatie zo op vijf. Net als gisteren werden Ryder Hesjedal en Rigoberto Uran tweede en derde. Leider Alberto Contador kwam in de laatste bergrit zwaar in de problemen, maar de eindzege van de Spanjaard kwam nooit in gevaar.

De laatste bergrit stond volledig in het teken van de Colle delle Finestre (2178m), het dak van de Giro. Deels op een onverhard bergpad met stof waardoor de renners zich even in de Strade Bianche waanden.

Toen eerst Landa en daarna ook Aru op het gaspedaal gingen staan, leek Contador het breekpunt nabij. De roze trui moest de andere tenoren laten gaan en danste moederziel alleen. Maar swingen deed de Spanjaard niet, het leek meer op een “slow”.

Ondertussen toonde Landa zich de sterkste van de grote kanonnen. De Spaanse klimsensatie uit deze Giro reed naar koploper Zakarin, maar die vertikte het om mee te werken. Landa zette als eerste zijn voet op het dak van de Giro.

In de afdaling van de Finestre kwam het groepje-Aru aanpikken. De witte trui spande ploegmaat Landa voor zijn kar, waardoor Contador terrein bleef verliezen. Op anderhalve kilometer achtte Aru zijn moment gekomen.

De Italiaan kraaide voor de tweede keer op een rij victorie. Contador druppelde binnen op 2’25”, maar deed dat met een gebalde vuist. Zonder ongelukken wint hij morgen voor de tweede keer de Giro.


Misschien ook interessant: