Ronde van België

Démare neemt revanche op Boonen in Herzele

Arnaud Démare (FdJ) heeft Tom Boonen van een 2 op 2 gehouden in de Ronde van België. De Franse kampioen was na een rit over de heuvels van de Vlaamse Ardennen de snelste. De Oostenrijker Matthias Brändle blijft leider.

De rit van Knokke-Heist naar de Vlaamse Ardennen begon aan verschroeiend tempo waardoor verschillende aanvalspogingen al snel in de kiem gesmoord werden. Vijf renners met daarbij Rohan Dennis, de nummer twee in de rangschikking, slaagden er in om mee te glippen in de vlucht van de dag. Het vijftal kreeg van IAM, dat reed voor leider Matthias Brändle, een maximale voorsprong van 2’50”.

Het vuurwerk begon pas echt in de laatste vijftig kilometer. De Paddenstraat zorgde voor een breuk in het peloton met onder andere Jens Debusschere en Dries Devenyns als grootste slachtoffers. Thomas De Gendt twijfelde niet en kreeg in de aanval het gezelschap van Oliver Naesen en Vicente Reynes.


De Gendt kraakte op de Valkenberg, Naesen en Reynes sneuvelden op tien kilometer van de streep. Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot roken hun kans, maar ook zij werden gegrepen door de trein van Etixx-Quick Step, die de spurt voorbereidde voor Tom Boonen.

Boonen sprintte voor zijn tweede zege op rij, maar werd in de slotmeters afgetroefd door Arnaud Démare. De Fransman nam daarmee revanche voor de verloren sprint van gisteren in Knokke. Matthias Brändle wist zich te handhaven in de kopgroep en behoudt nog voor minstens één dag zijn leiderstrui.

Arnaud Démare was na zijn ritwinst uiteraard een tevreden man. "Het was een bewogen rit", opent de Fransman van FdJ. "Ik was blij dat ik er nog bij was. Ik zag dat Boonen en zijn team sterk waren, maar vandaag kon ik het gelukkig wel afwerken."

Donderdag werd Démare nog geklopt door Boonen, maar uit die nederlaag trok hij lessen: "Gisteren tankte ik al vertrouwen, maar vandaag wist ik dat ik meer initiatief moest nemen en de sprint zelf moest lanceren."

"De sprint had ik deze keer beter berekend en ik heb zelf aangezet in plaats van te wachten. Ik heb lang gewacht op die eerste overwinning, maar nu ze er is, ben ik superblij."

"Ik heb in het begin van het seizoen veel pech gekend", sluit Démare af. "Ik ben enkele keren gevallen en had meermaals mechanische pech op de beslissende momenten. De winst van vandaag doet dus extra veel deugd."


Misschien ook interessant: