Tour of California

Voorjaarsrevelatie Alaphilippe is nieuwe heerser in Californië

De Fransman Julian Alaphilippe heeft met een zege op Mount Baldy de hand uitgestoken naar eindwinst in de Ronde van Californië. Het is al de 27e zege voor Etixx-Quick Step dit seizoen. Toch belooft het nog een spannende ontknoping te worden, want Peter Sagan, de uittredende leider, staat op een zucht van Alaphilippe in de stand.

Mount Baldy, een klim van 7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%, is een klassieke afspraak in de Ronde van Californië.

Team Sky zorgde ervoor dat het kaf van het koren gescheiden werd in de eerste steile kilometers. Daarna nam hun kopman Henao het over. Enkel Alaphilippe kon hem volgen.

De Colombiaan en de Fransman vielen elkaar slag om slinger aan. Henao kraakte als eerste, op 4 kilometer van de top. In de achtergrond vocht leider Sagan (foto) als een leeuw om zijn gele leiderstrui te bewaren.

Dat lukte net niet, maar met een achterstand van slechts twee seconden en de wenkende bonificaties in de slotrit is de Slovaak nog altijd kansrijk op de eindzege.

Voor Alaphippe, die ook al tweede was in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, was het de tweede profzege uit zijn carrière.

"Het zal niet makkelijk worden om de trui vast te houden, want Sagan is veel sneller dan ik", zegt Alaphilippe. "Maar als het niet lukt is dat geen ramp. Het team heeft al vier ritten gewonnen in deze ronde (3 met Cavendish). Voor mij wordt dit in ieder geval een ronde die ik nooit zal vergeten."


Misschien ook interessant: