Giro d'Italia

Michael Matthews (Orica-GreenEdge) heeft de derde rit in de Ronde van Italië gewonnen. De AustralisDe derde etappe is de kortste van deze Giro, maar beloofde erg pittig te worden, met amper vlakke stroken. Een grote groep van een 25-tal renners trok meteen in het offensief, onder hen Philippe Gilbert, Tom Boonen, Simon Clarke, Pavel Kosjetkov en de jarige Adam Hansen. Ze kregen van het peloton, dat geleid werd door de troepen van Contador, nooit meer dan 2'40".

Boonen werd nog voor de eerste tussensprint ingerekend door het peloton. Die eerste sprint was een prooi voor Gilbert, die Clarke voorafging. Dat was ook de uitslag bij de tweede tussensprint. Dankzij de bonificatieseconden kwam de roze trui wel heel dichtbij voor Clarke.

Kosjetkov ging er op de tweede beklimming van de dag, de Barbagelata, alleen vandoor. De Rus van Katjoesja pakte de volle buit op de top en is de nieuwe bergkoning. Een zware valpartij in de afdaling schrikte het peloton op: Domenico Pozzovivo, een schaduwfavoriet voor de eindzege, smakte hard tegen het asfalt en bleef roerloos liggen.

De Italiaan van AG2R werd afgevoerd naar het ziekenhuis en even later volgde het bericht dat hij weliswaar een zware hoofdwonde heeft opgelopen, maar dat hij zelfstandig ademt en niet in levensgevaar verkeert.

Op zes kilometer van de aankomst kwam alles terug samen onder impuls van Tinkoff-Saxo en de massasprint was onafwendbaar. Daarin raakte Matthews het wiel van Simon Gerrans even kwijt, maar de jonge Australiër toonde zich toch de sterkste. Hij hield Fabio Felline en Philippe Gilbert af en verstevigt via de bonificatieseconden zijn voorsprong in het algemene klassement.


Misschien ook interessant: