Liège

Alaphilippe, het drummende 'goudklompje'

'Alaphilippe, beter dan een belofte', 'Het nieuwe goudklompje van het Franse wielrennen' en 'Verbazingwekkende Alaphilippe'. Het is slechts een kleine greep uit de jubelende koppen in de Franse media nadat de 22-jarige Fransman Julian Alaphilippe woensdag in de Waalse Pijl achter Alejandro Valverde naar de tweede plaats was gereden.

Wie is die belofte waar de Fransen zo laaiend enthousiast over zijn?
Op de website van de renner van Etixx-Quick Step is een complete pagina ingericht voor de reacties na zijn eindklassering in semi-klassieker. Afgelopen weekend kwam Alaphilippe ook al knap als zevende over de finish in de Amstel Gold Race: reden genoeg om de jonge Fransman tot een van de revelaties van de heuvelklassiekers van dit seizoen te rekenen.

"Ik weet zeker dat er in de toekomst nog veel over hem gesproken zal gaan worden", voorspelt zijn ploegleider Davide Bramati van Etixx-Quick Step. Bramati zag dat kopman en wereldkampioen Michal Kwiatkowski woensdag aan de voet van de Muur van Hoei niet goed gepositioneerd was, en schreeuwde diens knecht, Alaphilippe dus, met succes naar boven.

"Julian is een grappige jongen, hij glimlacht altijd", zegt Bramati over zijn pupil, die vooral beschikt over een goede sprint in lastige finales bergop. Alaphilippe kan ook goed uit de voeten in het veld. Voordat hij overstapte naar de ploeg van Bramati werd hij twee keer nationaal kampioen veldrijden bij de beloften.

Behalve dat hij hard kan fietsen, beschikt Alaphilippe ook nog over een ander talent: de Fransman kan goed drummen en studeerde zelfs drie jaar aan het conservatorium. "Maar daar ben ik mee gestopt. Noten lezen en theorie bestuderen vond ik niks. Maar ik drum nog altijd voor mijn plezier."

Zijn ploegleider Bramati vindt het prima. "Zo lang hij het maar niet midden in de nacht doet."

'Goudklompje' of niet, zondag zal Alaphilippe in Luik-Bastenaken-Luik weer in dienst rijden van zijn kopman, Michal Kwiatkowski. Hoewel dat volgens de 22-jarige Fransman niet helemaal in beton is gegoten.

"Je weet nooit hoe het ervoor staat aan het einde, dus aanvallen of meesprinten sluit ik niet uit. Maar het doel is om Kwiatkowski zo lang mogelijk te helpen."


Misschien ook interessant: