Liège

Gilbert rijdt zondag: 'Maar ik zal niet in topvorm zijn'

Philippe Gilbert heeft toch beslist om Luik-Bastenaken-Luik te rijden. "Ik start zondag, maar niet in topvorm. Dat is onmogelijk", zegt hij na zijn val van woensdag in de Waalse Pijl. "Het gaat wel elk uur beter. Ik heb nog anderhalve dag om te herstellen."

De kogel is door de kerk: Gilbert rijdt Luik-Bastenaken-Luik. Of hij zondag ook een rol van betekenis zal kunnen spelen, daar plaats de BMC-renner zelf vraagtekens bij. "Ik heb vandaag drie uur op mijn fiets gezeten. Dat is al een hele verbetering. Gisteren kon ik nog helemaal niet fietsen."

"Maar er is een verschil tussen fietsen en racen. Ik heb nog geen klimmetjes gedaan en niet gesprint. Ik kan nog te weinig kracht op de pedalen zetten. Ik heb nog wat tijd nodig om te herstellen. Een week zou uiteraard beter zijn, maar ik heb nog maar anderhalve dag."

"Ik wil die grote inspanningen nog zo lang mogelijk uitstellen. Morgen plan ik rustige trainingen en enkele behandelingen. Als ik zondag nog niet diep kan gaan, heeft het wel weinig zin om te starten. Ik zal kunnen meerijden in het peloton, maar een rol spelen in de finale is dan onmogelijk. In die laatste tien kilometer wordt alles beslist. Pas tijdens de wedstrijd zal blijken of ik er klaar voor ben."

"Zo verdwijnt de druk van mijn schouders, maar ik speel geen rolletje. Ik heb nog veel pijn, maar Luik-Bastenaken-Luik laat je niet zomaar schieten. Voor zo'n race moet je vechten. Ik heb de steun van het hele team. Die val in de Waalse Pijl ligt achter mij, alleen Luik telt nog."

BMC-ploegmaat Tejay Van Garderen gelooft in Gilbert. "We zullen zien hoe het loopt in de finale. Ik heb vertrouwen in Philippe."

"Hij rijdt voor eigen publiek. Door de adrenaline zal hij volgens mij de pijn niet voelen. Hij kan knallen. Zodra Philippe tijdens de race weet hoe hij zich voelt, beslissen we wat het plan wordt."

"Als hij zegt: "ik voel me goed, ik kan winnen", dan rijd ik 100 procent in zijn dienst. Als hij voelt dat het niet zal lukken, waag ik mij misschien zelf wel aan een aanval."


Misschien ook interessant: