Liège, U23

Chaos troef in LBL voor beloften: renners rijden verloren en negeren overweg

Afgelopen weekend won de Fransman Guillaume Martin Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Maar hoe anders kon het lopen zonder die gesloten overweg of de vergissing van een agent, die een deel van de renners verkeerd stuurde.

Zo erg als in Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen voor beloften was het spoorwegincident in Luik-Bastenaken-Luik niet, maar misschien wel het meest wedstrijdbepalend.

Zeven koplopers negeerden op 20 kilometer van de finish de rode lichten en de dalende slagbomen aan de overweg, onder wie ook latere winnaar Guillaume Martin.

Tot overmaat van ramp werden de achtervolgers ook nog eens verkeerd gestuurd door een agent. Ze dwalen drie kilometer van het parcours af en het is enkel dankzij Loïc Vliegen, die van Luik is, dat de groep het peloton terugvindt.

Maar het schrijnendst is het verhaal van de Fransman Dylan Durand, geen familie van Jacky. Ook hij reed verloren, maar vond zijn weg niet terug. "Ik werd gelost, maar reed verder op instinct", vertelt hij aan Direct Vélo.

"Toen ik Luik bereikte, wist ik niet meer waar ik naartoe moest. Ik heb enkele mensen aangesproken, maar zij wisten het ook niet. Het was mentaal zwaar om rondjes te moeten draaien in het centrum en fysiek was het ook niet alles."

"Toen het ook nog eens donker werd, raakte ik toch stilaan wat in paniek." Het was dankzij een behulpzame chauffeur dat Durand toch nog tot aan de velodroom in Ans werd afgezet.


Misschien ook interessant: