Amstel Gold Race

Wellens: 'We mogen elkaar niet in de vernieling rijden'

Lotto-Soudal heeft met Tim Wellens, Jelle Vanendert en Tony Gallopin drie speerpunten voor de Amstel Gold Race. "We moeten goeie afspraken maken", zegt Wellens. Jelle Vanendert, zelf al twee keer tweede in Valkenburg: "Er zijn niet veel renners die de Cauberg sneller oprijden dan ik."

"Ik kijk uit naar de komende klassiekers", vertelt Tim Wellens bij Sporza. Wellens, nog altijd maar 23, ziet zichzelf als een kanshebber op de overwinning in de Amstel Gold Race. "De aankomst ligt niet op de top van de Cauberg en dus zijn er meer potentiële winnaars."

Wellens is voor de grote tenoren misschien nog wat onbekend en kan profiteren van die status. "Maar in de Amstel is de Cauberg beslissend. Een ontsnapping heeft weinig kans op slagen. Maar als de koers hard is, groeit de kans voor de vluchters."

In de Ronde van het Baskenland toonde Wellens zich in de voorlaatste rit, waar hij tweede eindigde. "Die koers was puur voorbereiding voor mij. Ik wist dat ik goeie benen had en heb me altijd bewust wat vroeger laten lossen om nu top te zijn. Een goed resultaat behalen hoefde daar niet echt."

Wellens liet woensdag de Brabantse Pijl schieten. "Mijn trainer (Paul Van Den Bosch, red) vond het beter om te passen voor die koers, want het was toch snel na de Ronde van het Baskenland. En zo kon ik me volop concentreren op de andere koersen, die toch belangrijker zijn."

Lotto-Soudal heeft voldoende troefkaarten zondag. "Maar we moeten goeie afspraken maken over hoe we gaan koersen. We mogen elkaar niet in de vernieling rijden. In de Amstel moet je goed zijn en je moet je goed kunnen positioneren. Ik vrees al dat keren en draaien alvast niet."

Jelle Vanendert werd al twee keer tweede in de Amstel Gold Race. "Ik ben altijd blij als deze week eraan komt, want dit is de week waar ik een deel van mijn seizoen op afstem", zegt Vanendert.

Hoe is het met zijn conditie gesteld? "Die is goed. Het gevoel in de voorbije koersen was goed. Bergop kwam ik nooit in de problemen. Ik heb er vertrouwen in dat de conditie goed is."

"Ik voel me nu ook beter dan vorig jaar. Toen had ik in januari mijn elleboog gebroken en daardoor moest het snel gaan in mijn voorbereiding. Nu heb ik het rustig kunnen doen en had ik een langere periode om mezelf voor te bereiden."

Vanendert heeft één probleem: in een spurt is hij kansloos. "Voor de koers een plan maken, is altijd heel moeilijk. Maar de laatste jaren zijn er niet veel renners geweest die sneller de Cauberg hebben opgereden dan ik. Hopelijk heb ik zondag ook een beetje geluk. Alleen wegrijden is ideaal, want in een sprint is er altijd iemand sneller."

Tony Gallopin is de derde Lotto-man die veel ambitie heeft. "Ik heb een perfecte voorbereiding achter de rug en voel me er klaar voor", zegt de Fransman.

"Als ik zondag bij de beste 10 renners overblijf op de Cauberg, dan zal ik een rol kunnen spelen in de finale. Mijn sprint in een groepje is een voordeel. Onder meer Rodriguez en Gilbert zullen voor de aanval kiezen en ik hoop daar bij te kunnen blijven."

"Ook Tim en Jelle hebben die ambitie. Zij lezen de koers goed, hebben de feeling voor het juiste moment en zijn in vorm. Met ons drieën moeten we in staat zijn om Lotto-Soudal in de kijker te rijden."


Misschien ook interessant: