Paris - Roubaix

Knaven: 'Als Wiggins zondag wint, dan wordt hij gek'

Team Sky is vandaag al een kijkje gaan nemen naar de stenen van Parijs-Roubaix. Voor de Britse formatie heeft de kasseiklassieker nog een extra tintje: Sir Bradley Wiggins zal er zijn laatste wegwedstrijd rijden. "Bradley is vrij relaxed en maakt grapjes. Dat is altijd een goed teken", weet zijn ploegleider Servais Knaven.

Sporza had na de verkenning van Sky een gesprekje met ploegleider Servais Knaven, in 2001 zelf winnaar van Parijs-Roubaix. "We hebben bijna alle stroken verkend", zegt de Nederlander. "De stroken lagen er wel wisselend bij: sommige zones zijn nat met plassen water, andere stroken liggen er perfect bij. Vooral de strook in Haveluy was heel slecht. Maar voor zondag kan er nog veel veranderen."

Bij Sky staat heel veel in het teken van Sir Bradley Wiggins, die zondag afscheid neemt van het wielrennen op de weg. Maar de Brit wil uiteraard een afscheid in schoonheid. "Hij is vrij relaxed en maakt grapjes. Dat is altijd een goed teken", klinkt het bij Knaven.

"Of hij zondag kans maakt? Hij heeft altijd een goeie kans op een mooie uitslag, maar alles moet op zijn plaats vallen. We zijn zondag niet de favoriet en dat is een groot verschil in vergelijking met de Ronde. We zullen deze week onze tactiek bepalen en hopelijk kunnen we winnen."

Wiggins speelde in de Ronde geen hoofdrol, onder meer door een valpartij. "Hij heeft niet veel pijn meer. Die val is goed verteerd", zegt Knaven. "Vallen is nooit fijn, zeker niet op zo'n onnodig moment in de Ronde. Het duurde daarna lang voor hij weer vooraan kwam. Dat is gewoon zonde, maar dat hoort bij de koers."

Sky heeft uiteraard ook nog Geraint Thomas, winnaar van de E3 Harelbeke, achter de hand. "We zetten niet alles op Bradley. We weten dat als hij gefocust is, hij goed zal zijn. Daar twijfelen we niet aan. Maar in Roubaix op één paard wedden, is niet altijd goed. In de breedte zijn we sterk. De ploeg is goed en de renners zijn er klaar voor."

Hoe dan ook, Sky zal zondagavond een feestje bouwen. "We zullen sowieso het einde van het voorjaar vieren. Maar als er gewonnen wordt, zal het nog een stukje gezelliger zijn. Als Wiggins wint, zal hij gek worden. Maar dat geldt voor de hele ploeg", vertelt Knaven.

Wie zijn, volgens Knaven, de voornaamste concurrenten met wie Wiggins en co zullen moeten afrekenen? "Alexander Kristoff is dé man en Etixx-Quick Step is de ploeg die altijd goed is in Roubaix. Zij zijn de favorieten, maar ook BMC is altijd goed. Ik verwacht ook veel van Sep Vanmarcke, die revanche zal willen nemen. Wij zijn ook sterk, maar we hebben op papier niet de topfavoriet."


Misschien ook interessant: