Milano - San Remo

Degenkolb klopt Kristoff op de Via Roma

John Degenkolb heeft Milaan-Sanremo gewonnen. De Duitser van Giant vloerde titelverdediger Alexander Kristoff, Michael Matthews en Peter Sagan in een machtsspurt van een grote groep in de eerste echte klassieker van het jaar. Medefavorieten Gilbert, Stybar, Kwiatkowski en Ciolek vielen in de afdaling van de Poggio.

Zoals de voorbije jaren was Milaan-Sanremo één grote gaap tot de laatste 30 kilometer. Net voor de Cipressa schoof Boeckmans in de kop van het peloton tegen de vlakte, waardoor drie Sky-renners het laantje uit waren: Thomas, Swift en Rowe.

Het Sky-trio raasde al snel naar het restant van de vroege vlucht, waar Serge Pauwels de Belgische eer hooghield. Maar het liedje van Thomas en co duurde niet lang. Ook eenzame solist Bono kon het niet uitzingen tot de top van de Cipressa.

Kristoff was er toen in het peloton niet meer bij. De uittredende winnaar was samen met Cavendish en Lobato overboord gekieperd, maar kon nog voor de voet van de Poggio die scheve situatie rechtzetten.

Ondertussen was Oss aan de haal gegaan met – opnieuw - Geraint Thomas. Met een bonus van 16 seconden sneden ze de Poggio – de laatste puist in de Primavera – aan.

Oss moest een ontketende Thomas laten gaan, terwijl Gilbert een kogel afvuurde in het peloton. Van Avermaet nam over van zijn ploegmakker en reed in één ruk naar leider Thomas. Maar alles klitte voorin samen.

In de kronkelende afzink van de Poggio ontrolde zich een drama: Gilbert ging tegen de vlakte. En ook Stybar, Kwiatkowski en Ciolek kwamen onzacht in aanraking met het asfalt.

Maar de koers ging door. Paolini probeerde net als vorig jaar de rode loper uit te rollen voor Kristoff. De Noor werd in de slotmeters nog overvleugeld door een sterke Degenkolb. Matthews vervolledigde het podium.


Misschien ook interessant: