Hoogeveen (F)

D'hoore wint op haar verjaardag eerste WB-wedstrijd van het seizoen

Vijf jaar na Grace Verbeke heeft België weer een Wereldbeker-winnares bij de vrouwen. Jolien D'hoore was de primus in de Ronde van Drenthe. Het is nog maar de derde keer in het 17-jarige bestaan van de Wereldbeker dat een Belgische vrouw weet te winnen.

Het stond in de sterren geschreven dat op de vlakke wegen Nederlandse wegen een sprint over de overwinning zou beslissen. D'hoore werd perfect gepiloteerd door haar ploeggenote Hosking en hield het Nederlandse trio Pieters, Van Dijk en Brand makkelijk af.

"We hadden onderling besloten dat ik de sprint zou mogen doen", vertelt D'hoore, die uitgerekend vandaag 25 werd, aan cyclingonline.nl. "Geweldig dat ik dat vertrouwen krijg van mijn nieuwe ploeg."

D'hoore mag door haar overwinning in de eerste Wereldbeker-wedstrijd van het jaar ook haar Belgische trui omruilen voor de Wereldbeker-trui. "Ik weet niet of ik die kan vasthouden. Ik hoop in de Ronde van Vlaanderen wel mee te kunnen doen voor de zege. De start mag er alvast zijn."

De andere Belgische vrouwen kwamen niet in het stuk voor. Celine Van Severen werd vlak voor Kaat Hannes 51e. Lieselot Decroix finishte als 61e. De rest gaf op.

Jolien D'hoore treedt met haar zege toe tot een select kransje van Belgische wielrenster die een Wereldbeker-wedstrijd wisten te winnen. In 2010 was Grace Verbeke de beste in de Ronde van Vlaanderen, Vanja Vonckx won in 1999 de Trophée International.


Misschien ook interessant: