Paris - Nice

Matthews sprint onstuitbaar naar het geel

Michael Matthews heeft de derde rit in Parijs-Nice naar zijn hand gezet. De Australiër van Orica was heer en meester op de hellende aankomst en neemt ook de gele leiderstrui over van Michal Kwiatkowski. "Zonder mijn ploeg had ik hier nooit gewonnen", beseft Matthews.

Philippe Gilbert verklaarde op het startpodium dat hij van zijn team geen toestemming kreeg om aan te vallen, maar die consignes lapte hij feestelijk aan zijn laars.

Samen met Vachon vijlde hij zijn voorjaarsconditie bij met een lange onderneming. Op het eerste klimmetje van de dag veroverde hij ook de bergtrui. Maar meteen leek ook zijn zin om door te gaan over.

Toen het verschil was teruggelopen naar één minuut sprong Voeckler weg uit het peloton. In een oogwenk zat hij vooraan en dat gaf de vluchters de nieuwe impuls die ze nodig hadden. De voorsprong groeide weer aan tot vijf minuten.

Het was maar wat spielerei van het peloton. In de plaatselijke ronde werden de drie vluchters een voor een opgeraapt. Ploegmaats Bakelants en Vansummeren, samen met Tiralongo, zorgden nog voor een leuk tussendoortje, maar ook zij raakten niet weg.

Degenkolb kreeg de gedroomde finish voorgeschoteld, maar Giant werd in de slotfase afgebluft door Orica en dat zette Matthews perfect af. Toen ook nog Nizzolo professioneel de pas werd afgesneden, was het helemaal kinderspel. De Australiër heeft in de stand ook één seconde voorsprong op Kwiatkowski.

Michael Matthews rijdt in Parijs-Nice nog maar zijn eerste wedstrijdkilometers van het seizoen. "Dat ik hier desondanks win, heb ik volledig aan mijn ploeg te danken. Ik heb wel goeie benen, maar nog geen wedstrijdbenen zoals veel andere renners hier."

"De laatste dagen hebben we ook geprobeerd om een treintje op te zetten in de sprint, maar dat pakte nooit goed uit. Nu hadden we het plan om op 3 kilometer alle registers open te trekken. Mijn ploegmaats waren heel sterk. Ik hoefde het enkel helemaal op het einde af te maken."

"Ben ik ook leider? Dat wist ik zelfs nog niet", is Matthews verbaasd meteen na de finish. "Dat is een bonus, ook voor de ploeg. Mijn verloofde had wel gevraagd om met zo'n leeuwtje (cadeau voor de winnaar) naar huis te komen, dus die belofte kan ik al nakomen."


Misschien ook interessant: