Gaviria: 'Etixx-QuickStep zou perfect bij mij passen'

Fernando Gaviria is een van de nieuwe rijzende sterren aan het wielerfirmament. De jonge Colombiaan steelt momenteel de show op het WK piste in Frankrijk, maar is ook al een paar maanden hot op de weg. Zeker sinds hij in Argentinië Mark Cavendish een poepje liet ruiken en hij al langer in de kijker loopt bij Etixx-QuickStep.

Fernando Gaviria staat na de eerste dag op kop in het WK omnium, de discipline waarin onze landgenoot Jasper De Buyst ook medailleambities koestert. Het zouden wel eens onvergetelijke dagen kunnen worden voor de 20-jarige Colombiaan, want volgende week wachten hem in Heverlee fysieke tests in de Bakala Academy.

Patrick Lefevere, ploegmanager van Etixx-QuickStep, heeft namelijk zijn boontjes te week gelegd op Gaviria. "Dit is een enorme eer", zegt Gaviria in Het Laatste Nieuws.

"Als je het een klein beetje serieus neemt in de koers, moet je naar Europa. Ik wil absoluut naar een WorldTour-team. Etixx-QuickStep is een ploeg die perfect bij mijn profiel zou passen. Ik kan er mijn mogelijkheden verder ontplooien, bijleren van de groten, groeien als renner én als mens."

"Ik droom bijvoorbeeld van Parijs-Roubaix, net als van alle andere grote klassiekers. De Ronde van Frankrijk interesseert me dan weet iets minder, omdat het een koers is voor klimmers. Of ik zou er alleen de vlakke etappes mogen rijden, want ik koers om te winnen en in het eindklassement zal ik nooit de beste zijn."

In Argentinië, in de Tour de San Luis, won hij. En hoe! Gaviria nam twee keer oppersprinter Mark Cavendish te grazen. "Dat was een droom die in vervulling ging. Op de voorstelling van de tenoren was ik nog onder de indruk van Cavendish, een van de allergrootsten in het peloton. Hij leek van een andere planeet."

Gaviria leeft en traint in Colombia op 2.200 meter hoogte. "Het is een ideaal trainingsgebied voor berggeiten", zegt hij daarover nog in HLN. "Ik heb het ook een tijdje geprobeerd, maar winnen doe ik nu eenmaal vlotter in de sprint. Ik wil niet de zoveelste Colombiaanse klimmer in de rij worden. Ik wil iemand zijn die het verschil kan maken."

"Ik heb geen idolen, maar jongens al Uran, Henao, Bentancur en Quintana hebben wel mijn respect. Colombia hinkte lange tijd achterop in het wielrennen, maar nu gaat het in zeer korte tijd zeer snel vooruit. Dat stimuleert me om het zelf ook zo goed mogelijk proberen te doen en ervoor te zorgen dat ons land verder blijft groeien in deze zware, maar bewonderenswaardige sport."


Misschien ook interessant: