Tour of Qatar

Bennett pakt slotrit, Terpstra is weer eindwinnaar

Niki Terpstra heeft voor het tweede jaar op rij de Ronde van Qatar gewonnen. De Nederlander van Etixx-Quick Step werd in de slotrit niet meer bijgebeend door Alexander Kristoff. Kristoff had aan een zege genoeg om Terpstra voorbij te steken, maar hij haalde niet eens de top tien. De laatste dagzege was voor de Ier Sam Bennett (Bora).

Evenveel vuurwerk zoals gisteren kregen we niet in de beginfase. Preben Van Hecke en zijn drie kompanen (Marcus Burghardt, Nicola Boem en Stefano Pirazzi) konden meteen ontsnappen.

Een gedroomd scenario voor het Etixx-Quick Step van Niki Terpstra, dat hoopte dat de vier vluchters alle bonificatieseconden zouden wegkapen.

Alexander Kristoff, de slokop van deze Ronde van Qatar met drie ritzeges, liet zijn ploeg werken. Katjoesja slaagde in zijn opzet: in de tien plaatselijke rondes door hoofdstad Doha kwam alles weer samen.

Bij de eerste tussensprint gooide Tom Boonen zich in de strijd. Hij won, maar kon niet beletten dat Kristoff ook twee seconden sprokkelde. Hierdoor had de Noor aan een ritzege genoeg om Terpstra te onttronen.

Maar in de slotsprint liep het fout voor Kristoff. De in Belgiƫ geboren Ier Sam Bennett gaf alle toppers het nakijken. Zo verlengt Niki Terpstra zijn titel in Qatar.

Van de laatste tien edities gingen acht eindzeges naar een renner van Quick-Step (4x Boonen, 2x Terpstra, 1x Cavendish en 1x Cretskens). Tom Boonen slaagt er wel voor het eerst sinds 2003 niet in een rit te winnen (in 2013 nam hij niet deel).


Misschien ook interessant: