Lille, Cyclo-cross

Van der Poel schittert eerste keer in zijn regenboogtrui

Mathieu van der Poel heeft zijn suprematie op het einde van het seizoen nog eens onderstreept. De Nederlander won zijn eerste cross in zijn wereldkampioenentrui. In de laatste manche van de Bpost Bank-trofee had hij een ruime voorgift op Van Aert en Nys. Van Aert was al langer zeker van de eindwinst.

Mathieu van der Poel kwam vermoeid aan de start in Lille, maar wou zijn regenboogtrui toch alle eer aandoen. Broer David rolde de rode loper uit in de openingsronde, twee rondjes later achtte de wereldkampioen de tijd rijp om zelf een bommetje te gooien.

Nys kon eerst nog aanklampen, maar toen Van der Poel andermaal een tussensprintje uit zijn lange dijen perste, had Nys geen antwoord in huis. Net als in Tabor gedroeg Van der Poel zich als loslopend wild, de rest moet zich beperken tot jagen.

Van Aert liet zich aftroeven in eigen huis en probeerde toch nog de eer te redden. Maar aan de zijde van Van der Haar kon hij nooit meer een glimp opvangen van de regenboogtrui.

De strijd voor de tweede plek werd zo een boeiender kijkstuk dan die voor de zege. Met een verschroeiend tempo in de slotrondes probeerde Van Aert de rest schaakmat te zetten. En dat loonde, met de tweede plek als gevolg.

Geen revanche dus voor de tweede van het WK, die wel de eindzege verovert in de Bpost Bank-Trofee. Morgen zijn de crossers weer aan zet, in Hoogstraten (Superprestige).

Mathieu van der Poel mocht zijn regenboogtrui vandaag voor de eerste keer showen en deed dat met glans. "Ik kreeg voor de cross een doos nieuwe kleren en dat werkte motiverend", vertelt de wereldkampioen.

"De eerste rondes ging ik nochtans aan het rekkertje. Maar plots zat ik voorin en had ik een gaatje. Ik dacht dat het weer een lange cross zou worden, maar gelukkig viel dat uiteindelijk wel nog mee."

Morgen verdedigt Van der Poel zijn leidersplaats in de Superprestige, in Hoogstraten. "Ik zat daar wel even mee in gedachten, toen ik solo ging. Maar deze zege kunnen ze me niet meer afpakken als het in de Superprestige nog misloopt."

Wout van Aert kon in "zijn" Lille zijn WK-ontgoocheling niet wegwissen. "Ik had vooraf gehoopt dat ik zou kunnen meedoen voor de overwinning", zegt de nummer twee.

"Maar het was al vrij duidelijk dat er niets te doen was aan Van der Poel. De sterkste heeft gewonnen en dat is dat gemakkelijker om vrede te nemen met een tweede plaats."

Van Aert steekt wel de eindzege op zak in de Bpost Bank-Trofee. "En daar ben ik heel trots op. Naast de kampioenschappen is een klassement winnen altijd tof."

Met zijn derde plaats was Sven Nys een tevreden man. "Eindelijk nog eens een podiumplaats", reageert Nys na afloop. "Zo zie je maar dat de aanhouder wint."

"Ik was met heel snelle mannen op pad zoals Pauwels en Van der Haar. En Van Aert trok echt hard door. Ik ben dus heel blij met de derde plaats."

"Hoe zeggen ze dat in het Engels? What doesn't kill you, makes you stronger. Ik probeer met een goed gevoel dit seizoen af te sluiten. Ik rij wel nog altijd niet zoals ik dat zou willen, maar ik probeer er het beste van te maken."


Misschien ook interessant: