World Championship, Cyclo-cross, Elite

Van der Poel: "Ik hoefde Van Aert maar één keer te kloppen: in Tabo"

Mathieu van der Poel blijft ook een dag na zijn wereldtitel opvallend nuchter. Maar was hij wel beter dan Wout van Aert? "Ik kwam als eerste over de finish, dat telt", pareert Van der Poel de gevaarlijke vragen. Daarnaast had hij ook nog bloemetjes voor BKCP-manager Christoph Roodhooft en zijn idool Sven Nys.

Met zijn zwarte pet en blauwe training maakte Mathieu van der Poel een ontspannen indruk. "Maar het is ongelooflijk wat er allemaal al op mij is afgekomen."

Van der Poel dankt zijn wereldtitel vooral te danken aan zijn zelfvertrouwen en zijn mentale sterkte. "Ik had veel zelfvertrouwen door mijn prestatie in Hoogerheide. De koers was ook mentaal lastig, omdat ik nooit echt een grote voorsprong bijeen kon fietsen."

Er is al veel gezegd en geschreven over Wout van Aert, voor wie de tweede plaats het hoogst haalbare was door pech. "Maar hij had ook niets meer te verliezen. Dat is een compleet andere benadering dan voortdurend op kop te rijden."

"Wie dan de sterkste was? Dat is niet aan mij om te oordelen. Het maakt met ook niet veel uit. Ik kwam als eerste over de finish en dat telt. Ik hoefde Wout maar in één cross te verslaan en dat was in Tabor."

"In Spanje heb ik met Christoph Roodhooft heel hard en doelgericht toegewerkt naar dit WK. Dat was een nieuwe aanpak en af en toe waren we het niet eens. Maar uiteindelijk kent Christophe er toch meer van dan ik dacht."

De gouden en zilveren medaille voor Van der Poel en Van Aert wordt ook gezien als een machtsovername van de jeugd. "Maar ik zou mannen als Klaas Vantornout en Kevin Pauwels nog niet afschrijven. Het ene seizoen is het andere niet."

En Sven Nys, zijn grote idool? "Hij heeft dit niet verdiend na zo'n mooie carrière. Ik hoop dat hij nog eens de benen van weleer vindt en ik nog een paar duels met hem kan uitvechten."

"Ik kreeg voor mijn verjaardag ooit een training met Nys cadeau van mijn papa. Dat was de eerste keer dat ik over balkjes leerde te springen. Daar heb ik gisteren veel aan gehad."


Misschien ook interessant: