World Championship, Cyclo-cross, Elite

Indrukwekkende Van der Poel (20) kroont zich tot jongste wereldkampioen

Mathieu van der Poel heeft op impressionante wijze zijn favorietenrol waargemaakt op het wereldkampioenschap veldrijden. De 20-jarige Nederlander reed van start tot finish op kop. Zijn concurrent Wout van Aert sleepte na een inhaalrace de tweede plaats uit het vuur in Tabor. Het brons op het glibberige parcours was voor de Nederlander Lars van der Haar.

Mathieu van der Poel startte als torenhoge favoriet en dartelde al in de openingsronde weg van de rest van het veld. Van Aert pompte zich opnieuw in het spoor van zijn uitdager, maar mechanische pech telde hem snel uit. Van der Poel was het laantje uit.Achter de lange rug van de Nederlander bundelden drie Belgen hun krachten: Pauwels, Meeusen en Van Aert. Toen Van der Poel voor de tweede keer bleef haperen aan de balkjes vloeide voorin alles weer samen.

Van Aert, Meeusen, Pauwels, Vantornout en Van der Haar kwamen Van der Poel gezelschap houden. Alles lag weer open. Maar toen Van Aert kettingproblemen op zijn bord kreeg, had Van der Poel vrij spel.

Alsof dat nog niet genoeg was, kwam Van Aert ten val. Met 50 seconden aan zijn broek leek hij zijn medailledroom definitief te mogen opbergen. Ondertussen hadden Pauwels en Van der Haar zich losgescheurd op plaatsen twee en drie.

Van der Haar speelde het ploegenspel uitstekend en liet zich meezuigen in het zog van Pauwels. Drie ronden voor het einde ging Van der Haar solo op zoek naar zilver.

In de achtergrond was Van Aert bezig aan een fantastische inhraalrace. De grote uitdager van Van der Poel kwam aanpikken bij Van der Haar en vloerde hem in de sprint voor de tweede plek.

Mathieu van der Poel is - net als zijn vader Adrie in 1996 - wereldkampioen bij de profs. "Ik had een superdag en het technische parcours lag me hier heel goed. En mentaal reed ik ook een van mijn sterkste crossen", vertelt de 20-jarige knaap.

"Ik had niet echt een plan en besliste gewoon op het moment zelf om aan te gaan. Ik had nooit meer dan vijf à tien seconden en dat is mentaal moeilijk. Maar de race van vorige week in Hoogerheide gaf me veel vertrouwen. Het was hier ook een parcours waar je niet het grote verschil kon maken."

"In de laatste ronde kon ik niet geloven dat ik wereldkampioen zou worden. Deze WK-titel is mooier dan die op de junioren bij de weg."

In zijn eerste WK bij de profs wint hij op zijn 20e meteen solo. "Beter gaat het niet worden. Ik heb nog nooit zo weinig stress en zo veel vertrouwen gevoeld voor een WK. Ik denk dat ik bij de beloften meer stress zou hebben gehad."

"Ik heb nooit achterom gekeken en reed de perfecte race. Ik zag Van der Haar in de lussen wel komen, maar we hadden afgesproken dat hij alleen mocht komen. Ik verwijt hem daar niks."

Van der Poel kan het zowel op de weg als in het veld. Maar concentreert zich voorlopig op de cross. "Ik blijf zeker tot het einde van mijn contract - in 2017 - in het veld rijden."
Adrie van der Poel: "Zie je wel dat er verstoppertje speelden"

Mathieu van der Poel was één jaar toen vader Adrie de regenboogtrui veroverde bij de elite. "Of deze wereldtitel emoties losweekt? Niet meer dan bij de andere wereldtitels van Mathieu", reageert

Adrie van der Poel:
"De manier waarmee hij de laatste weken omging met zijn favorietenrol doet me wel iets meer. Twee maanden geleden wist Mathieu nog niet in welke categorie hij het WK zou rijden."

Over de wedstrijd zelf was Adrie van der Poel duidelijk. "Zie je wel dat er verstoppertje gespeeld hebben de voorbije weken. Maar ik had Mathieu daar mentaal op voorbereid."


Misschien ook interessant: