World Championship, Cyclo-cross, Elite (F)

Cant: 'Voor minder dan het podium ga ik niet'

Bij de vrouwen is Sanne Cant de Belgische hoop op een medaille. Ze won dit jaar al het BK, het EK en de Wereldbeker. "Toch wil ik ook in Tabor iets rapen." Bij de junioren is Eli Iserbyt dé topfavoriet voor het goud. "Ik reed dit seizoen 20 wedstrijden en won er 19. Ik zal er ook nu alles aan doen om te winnen."

Sanne Cant kan zonder druk toeleven naar het WK in Tabor. Ze won dit jaar immers al het Belgisch kampioenschap, het Europees kampioenschap en ze was de beste in de Wereldbeker.

"Ik had zo'n scenario zeker niet verwacht bij het begin van het seizoen. Als ik ook het WK kan winnen, dan zet ik een unieke prestatie neer. Toch hoeft het niet meer voor mij, mijn seizoen is toch al geslaagd."

"Zonder een medaille naar huis gaan, zou toch een ontgoocheling zijn", zegt een gemotiveerde Cant. "Ik heb heel hard gewerkt de laatste weken en als ik goed ben, dan kan alles. Toch denk ik niet te veel na over de omstandigheden. Is het anders dan gedacht, dan spookt dat door je hoofd."

Thuisrijdster Katerina Nash is de favoriete volgens Cant. "Maar onderschat ook Marianne Vos niet. Op een WK is het altijd "koekenbak" bij haar. We zijn met zes voor drie plaatsen. Ik start om te winnen. Een plaats op het podium zou ook mooi zijn, maar voor minder ga ik niet."

Bij de junioren is Eli Iserbyt dit seizoen oppermachtig. "Ik won 19 van de 20 wedstrijden waar ik aan deelnam. Ook nu zal ik er alles aan doen om te winnen."

"Toch zal mijn seizoen niet minder geslaagd zijn als ik geen wereldkampioen word. Uiteraard ben ik de topfavoriet, maar de wedstrijd moet altijd gereden worden. Wie weet duikt er wel een Tsjech op die we de rest van het seizoen nog niet zagen."

Iserbyt verwacht een zware wedstrijd. "Het parcours ligt er zwaar bij. De junioren rijden een ochtendwedstrijd, dus sneeuw en ijs zullen aanwezig zijn. Ik heb daar zeker geen schrik van. In Diegem lukte dat perfect, dat moet hier in Tabor ook geen probleem zijn."

"Normaal gezien moet ik iedereen aankunnen, maar het blijft een WK. Voor de junioren is dat altijd nieuw. Niemand is dat gewoon en het valt niet te vergelijken met een andere veldrit. Ik ben blij dat het live te zien is, dan kunnen mijn schoolvrienden me ook eens aan het werk zien."


Misschien ook interessant: