Leuven, Cyclo-cross

Mathieu van der Poel is heer en meester in Leuven

Mathieu van der Poel heeft de veldrit van Leuven naar zijn hand gezet. De Nederlander was een klasse te sterk en verwees Meeusen en Pauwels naar de dichtste ereplaatsen. Sven Nys kon opnieuw niet overtuigen.

De laatste test voor het Belgisch Kampioenschap moest het stellen zonder Wout van Aert (stage) en Klaas Vantornout (ziek). Maar met Pauwels, Nys, Mathieu van der Poel, Meeusen en Laurens Sweeck waren er genoeg andere toppers om de koers hard te maken.

Vooral Laurens Sweeck maakte in de eerste wedstrijdhelft indruk. Op een venijnig stuk bergop reed hij als enige in één ruk naar boven. Maar echt veel vrijheid kreeg de Belgische belofte niet van Meeusen, Van der Poel, Pauwels en Walsleben.

Meeusen maakte als eerste de oversteek naar Sweeck, terwijl Sven Nys in de achtergrond de foutjes opstapelde. De Belgische kampioen zou nooit op het voorplan verschijnen.

Halfweg troepte het voorin weer samen. Bij een moment van windstilte ging Mathieu van der Poel zijn kans, Pauwels, Meeusen en Sweeck hadden geen reactie in huis.

Van der Poel stoomde onbedreigd naar de zege en mocht al voor de vijfde keer zijn handen in de lucht werpen dit seizoen. Achter de lange rug van de Nederlander snelde Meeusen naar de tweede plek, net voor de neus van Pauwels.

Mathieu van der Poel liet geen spaander heel van de tegenstand in Leuven. "Ik had nochtans geen superdag", vertelt de Nederlander na afloop. "Toen ik wegreed, kwam er wel wat geluk bij kijken, want eigenlijk was het een demarrage uit wanhoop."

Met het Nederlands kampioenschap in zicht toch een mooie opsteker. "Het zal volgend weekend een mooie strijd worden. Van der Haar en Van Kessel zijn sterk bezig en ook (broer, red) David voelt  zich goed."

"Of ik het WK zeker niet bij de profs zal rijden? Normaal doe ik gewoon mee bij de beloften. Daar zal het al moeilijk genoeg zijn om de regenboogtrui te veroveren. Ik zou het wel jammer vinden als Wout toch voor het WK bij de profs kiest."

Sven Nys stond er wat gedesillusioneerd bij na zijn twaalfde plek. "Waarschijnlijk was ik nog niet hersteld van Baal", reageert de Belgische kampioen.

"Het was slecht, meer kan kan ik er niet over zeggen. Het is vervelend dat je niet kan rijden, zoals je wil. Plezier heb ik vandaag niet gehad."

"Of het Belgisch kampioenschap in Erpe-Mere in gedrang komt? Normaal gezien zal ik daar gewoon aan de start verschijnen, tenzij ik ziek word."


Misschien ook interessant: