Lotto-jonkies: 'Leren en eigen kans gaan'

Lotto-Soudal wil ook in 2015 enkele talentvolle Belgen laten ontbolsteren. Met Louis Vervaeke en Tiesj Benoot beschikt de Belgische ploeg over enkele ruwe diamanten. Christophe Vandegoor had een uitgebreide babbel met de talentvolle Lotto-tandem.

Louis Vervaeke (21) kreeg het wielrennen niet met de paplepel ingegeven. "Ik heb veel andere sporten beoefend: voetbal, tennis en paardrijden. Maar dankzij mijn grootvader ben ik in het wielrennen terechtgekomen. Hij heeft me leren kijken naar het wielrennen. Daar heb ik gezien hoe mooi de wielersport is."

"Het is wel raar dat ik ben blijven koersen. Als 14-jarige renner werd ik al na enkele ronden gelost en werd ik halfweg gedubbeld. Pas in mijn tweede jaar bij de nieuwelingen begon het te beteren, zeker toen ik begon te groeien. Als junior ben ik ontbolsterd, maar prof worden leek in mijn ogen onmogelijk."

In de Ronde van de Toekomst gaf hij dit jaar zijn visitekaartje af, met ritwinst na een geweldige solo. Dat schept natuurlijk wel verwachtingen. ""Chapeau", zei Romain Bardet (zesde in de Tour) tegen me. Dat doet deugd, maar ik voel die druk niet echt. Het is ook leuker om bij de profs te komen met verwachtingen dan zonder naambekendheid."

Hoe zou Vervaeke zichzelf dan omschrijven? "Ik zie mezelf als ronderenner, maar ik ben niet de man die tussendoor rijdt en op het laatste moment een goeie zet doet. Kijk naar mijn zege in de Ronde van de Toekomst: wegrijden en fietsen."

"Ik vergelijk me vaak met Tim Wellens: aanvallen en blijven proberen. Ze hebben me al vaak gezegd dat ik dom koers, maar ik denk dat het de mooiste manier is om te koersen. Maar bij de profs zal ik nu meer moeten nadenken, want daar tellen de details."

"Ik ben wel nog altijd dezelfde Louis. De volgende stap is nu een goeie profrenner worden, maar ik voel me niet specialer dan iemand anders. Maar ik sta een stap dichter bij mijn echte droom: de Tour winnen."

Louis Vervaeke reed op het einde van vorig seizoen al enkele koersen bij de profs en toonde daar al zijn kunnen. Neoprofs lijken steeds meer meteen als volwaardige renners te kunnen meedraaien.

"Alles is nu zuiverder. In de Tour strijden veel renners van de jaren 90 mee. De jongeren worden prof en kunnen meteen meedraaien. Vroeger was er ook talent, maar het verschil met de ouderen was toen te groot."

"André Greipel (ploegmaat) vertelde me op stage dat hij bij zijn overstap naar de profs overal gelost werd. Dat was hard voor hem. Hij wou zelfs stoppen. Ik kan dat niet geloven. Ik kan me niet inbeelden hoe moeilijk het is om bij de beloften het mooie weer te maken en dan gelost te worden."

"Dat ik hier zo vrijuit over praat? We zijn daar mee opgegroeid. Dat was moeilijk, want mijn idolen van vroeger zijn dat nu niet meer. Nu kijk ik op naar de jonge Franse generatie en iemand als Tim Wellens. Voor Tim steek ik mijn hele lichaam in het vuur."

Met Tiesj Benoot (20) heeft Lotto-Soudal nog een goudhaantje in de gelederen. Maar ook Benoot leek niet meteen voorbestemd om wielrenner te worden. "Ik heb zes jaar gevoetbald. Ik mocht van mijn familie niet echt wielrenner worden", legt Benoot uit.

"Maar ik ben blijven zagen en heb met het wielrennen mijn ding gevonden. Het voetbal ging wel redelijk goed. Ik heb zelfs even getest bij AA Gent, maar op termijn zag ik mezelf geen doelman worden."

Benoot koos dus voor de fiets en zal in 2015 uitgespeeld worden in het Vlaamse voorjaar. "Ik zal vooral de kleinere wedstrijden rijden. Alles is wel goed geregeld. De ploeg denkt misschien dat ze me overal kunnen uitspelen, maar dat kan op termijn roofbouw op je lichaam zijn."

"Ik zal dus zelf moeten ondervinden wat ik kan. Ik kijk er wel naar uit om mijn limieten te ontdekken. Ik voel mijn lichaam elk jaar verbeteren en ben benieuwd naar wat de komende jaren zullen brengen."

Benoot voelt zich alvast thuis bij Lotto-Soudal. "In de grote wedstrijden kan ik leren van de toppers, maar in de andere koersen krijg ik een kans. Dat zag ik dit jaar al als stagiair. De laag Lotto-toppers is ook niet zo breed. Als jonge Belg krijg je hier een kans en zit je hier dus op je plaats."

Benoot heeft als 20-jarige al een profcontract op zak. Maar de Lotto-renner blijft heel bescheiden. "Er is me al vaak gezegd dat ik mijn voeten op de grond moet houden. Maar ik studeer ook en dat helpt."

"Dat is een mooie combinatie. Ik studeer nu omdat ik het wil doen. Ik volg Toegepaste Economische Wetenschappen, maar ik ben niet voor alle vakken ingeschreven."

"Koersen staat op de eerste plaats, maar de ploeg heeft me ook gestimuleerd om voort te studeren. En ik heb nog vrienden buiten het wielrennen. Zij houden me met mijn voeten op de grond."


Misschien ook interessant: