Lefevere over Franse legerploeg: 'Koers is ook oorlog'

Volgend jaar heeft het peloton er een opvallende ploeg bij. "Armée de Terre", het team van het Franse leger, kan dankzij een continentale licentie wedijveren met de echte profs. Het Radio 1-programma Braakland polste bij Patrick Lefevere en Frederik Van Lierde naar hun mening over de Franse legerploeg.

Kent Patrick Lefevere, manager van Omega Pharma-Quick Step, de ploeg van het Franse leger? "Ja, met Julian Alaphilippe heb ik zelfs een renner die bij die ploeg gereden heeft", zegt Lefevere bij Radio 1. "Die jongens zijn duidelijk niet zo verwend als de echte profs. Kijk maar naar Alaphilippe, die vroeger een veldrijder was."

"In België hebben alle crossers een eigen camper, maar hij kwam met een busje van het Franse leger naar de veldritten, zonder faciliteiten. Hij moest zich wassen in een emmer met water en moest slapen in de dichtstbijzijnde kazerne."

Van de renners bij Armée de Terre wordt verwacht dat ze meesters zijn in het uittekenen van een strategie. "Daar hou ik van", zegt Lefevere. "In het wielrennen ligt het niveau hoog en zijn de verschillen klein. Je moet dus bijna met een strategie je tegenstander verslaan. Ook koers is oorlog."

"Je moet het natuurlijk sportief doen en je mag je tegenstander bijvoorbeeld niet in de gracht duwen. Maar als je iemand een loer kunt draaien met een strategie, moet je dat doen."

Ziet Lefevere het nieuwe team dan als een te duchten tegenstander? "Neen, het is ook maar een continentale ploeg. Ze willen die jongens een kans geven om met een betaald statuut bij de profs te rijden. We moeten geen schrik hebben van hen. Ik wil vooral kijken of er talent in die ploeg zit."

Triatleet Frederik Van Lierde kan perfect inschatten wat de combinatie tussen defensie en topsport inhoudt. De winnaar van de Ironman in 2013 is triatleet én militair tegelijk.

"Ik heb een "Topsporter Defensie-contract" bij het leger. Dat heeft twee doelen: positieve media-aandacht halen en met goeie prestaties sport stimuleren bij defensie. Als ik goed presteer, is dat ook voor andere militairen een stimulans."

Moet België het voorbeeld van de Fransen volgen? "We hebben in een aantal sporten wel enkele militaire ploegen, maar Frankrijk beschikt over andere budgetten."

Voor Patrick Lefevere is de invloed van het leger op het wielrennen overigens niets nieuws. Twee jaar geleden stuurde hij zijn ploeg tijdens de wintermaanden op "militair kamp" naar Slovakije.

"Daar zijn mijn renners geschrokken van hoe hard dat was. Maar dat was een bewuste keuze van ons. De sergeanten van het leger hebben hen de zwaarste disciplines zoals nachtlopen laten doen."

Bekijk hieronder een impressie van de survivaltocht.


Misschien ook interessant: