Antwerpen, Cyclo-cross

Mathieu van der Poel weet weer wat winnen is

Mathieu van der Poel (BKCP) heeft een punt gezet achter een lange periode zonder overwinning. Het Nederlandse supertalent was onstuitbaar in de Scheldecross. "Ik had deze zege niet echt nodig, maar ik voelde de jongste weken dat mijn vorm beter werd", zei de 19-jarige crosser. Generatiegenoot Laurens Sweeck eindigde knap tweede, Tom Meeusen werd derde.

"Ik hoop dat Mathieu van der Poel niet te veel zin heeft, want dan zal het vanaf de eerste ronde snel gaan", verkondigde Tom Meeusen voor de start. Al in de eerste ronde zou blijken dat het profetische woorden waren.

Vorig jaar reed Van der Poel met de Scheldecross zijn eerste veldrit bij de profs. De Nederlander eindigde toen tweede en wou vandaag een plaatsje beter doen. Hij zette meteen het hele pak onder druk en kreeg Meeusen mee als uitdager.

Maar door het tactische steekspel tussen de twee ging het feest nog niet onmiddellijk door. Laurens Sweeck profiteerde van een korte adempauze om weg te snellen. Een gretige Van der Poel (19) wilde niet langer wachten en beende de één jaar oudere Sweeck (20) al snel bij, Meeusen moest passen.

Net voor halfweg gooide Van der Poel op een van de zandstroken met Sweeck zijn laatste zandzakje overboord. Sweeck bleef lange tijd op 10 seconden hangen van de Nederlandse sneltrein, maar brak dan toch.

Van der Poel kon daarna rustig naar de zege soleren. Zijn vorige overwinning dateerde al van begin oktober met de SP in Gieten. Sweeck reed ondanks een lekke band in de slotronde naar de tweede plaats, Meeusen herpakte zich en eindigde nog derde.

   Mathieu van der Poel: "Ik had deze zege niet echt nodig, maar ik voelde de jongste weken dat mijn vorm beter werd. Ik was niet zo goed als in Overijse, maar dit parcours is op mijn lijf geschreven. Op sommige passages kon ik het verschil maken. Ik wilde, met de cross van morgen in het achterhoofd, ook niet te veel krachten verspillen. Laurens (Sweeck, red.) bleef lang hangen, maar op het einde kon ik mijn tempo aanpassen."'

   Laurens Sweeck: "Ik had vooraf gehoopt op de top 5, maar het was toch een verrassing dat ik de cross kon maken. Ik kon lang standhouden en bleef een hele tijd hangen, maar dan voelde ik dat het niet meer mogelijk was. Achter mij was de kloof ook groot en dus kon ik rustig finishen. Al reed ik wel nog lek, maar ik werd niet echt meer bedreigd."

  Tom Meeusen: "Ik had misschien iets laffer moeten rijden, maar ik werd vorige week als profiteur bestempeld. Ik had nog een paar keer kunnen overleven en tot op het wiel van Mathieu rijden. Dan had hij misschien niet meer aangevallen, maar ik had geen zin om telkens te sterven in zijn wiel. Ik heb dan maar op de derde plaats gemikt."

Sven Nys en Kevin Pauwels (allebei op trainingskamp) stonden niet aan de start in Antwerpen. Ook Wout van Aert niet. Hij rijdt morgen wel de Zilvermeercross in Mol.

Foto: Nic Coenen


Misschien ook interessant: