Van den Broeck: 'Rijd geen Tour volgend jaar'

Jurgen Van den Broeck zet zijn Tour-ambities minstens een jaartje in de koelkast. "Ik focus mij op de kleinere rittenkoersen en de Giro en/of de Vuelta", zegt de 31-jarige ronderenner tijdens de stage van Lotto-Soudal in Spanje. "Vooral de ploeg heeft me voorgesteld om het over een andere boeg te gooien."

Dat Jurgen Van den Broeck er in 2015 niet bij zal zijn in de Ronde van Frankrijk, is geen complete verrassing. Dit seizoen trok hij opnieuw met grote verwachtingen naar het grootste wielercircus, maar net als vorig jaar was het allesbehalve een succes. Van den Broeck sloot een anonieme Tour af op de 13e plaats.

Toen al werd de vraag gesteld of een deelname in 2015 zinvol zou zijn. Van den Broeck en zijn ploeg hebben vandaag zelf het antwoord gegeven. Wat was zijn voornaamste beweegreden voor de "njet"? "Er was eerst en vooral een voorstel van de ploeg om het over een andere boeg te gooien", legt Van den Broeck uit bij Sporza.

"Elke renner gaat graag naar de Tour, zeker als het peloton in België passeert (dat is in 2015 het geval). Maar ik ben lid van de Lotto-ploeg en in het overleg moet je mekaar vinden."

"Of dit voor mij bevrijdend werkt? Dat weet ik niet. Nogmaals, iedereen wil graag de Tour rijden, of er nu een haat-liefdeverhouding is of niet. Maar als de ploeg beslist om naar de Tour te trekken zonder klassementsman, moet ik mij daar bij neerleggen."

"Ik heb altijd gezegd dat ik tegen het einde van mijn carrière iets anders zou proberen. Maar dat is nu dus iets vroeger dan verwacht. Ik mik volgend seizoen eerst op de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië. Daarna wil ik de Giro rijden. De klassiekers rijd ik niet. Mijn trainer heeft me gezegd dat de eendagskoersen me niet liggen. Dan moet je focussen op andere koersen."

Opvallend: het nieuws over Van den Broeck komt daags na de uitdrukkelijke Tour-sollicitatie van Tim Wellens. "Je weet dat er een tijd komt", vertelt Van den Broeck. "Ook in het gewone leven gaan er altijd mensen zijn die iets beter kunnen. Daar heb ik geen probleem mee. Ik heb altijd gezegd dat ik niet het grootste talent ben en dat is Tim wel. Hij verdient dat."

Vorig jaar was de kritiek op Van den Broeck na de Tour snoeihard. Heeft hem dat geraakt? "Het was vervelend dat die kwestie over mijn salaris altijd naar boven kwam. Iedereen moet naar zichzelf kijken. Ik ben wel trots dat ik in de Dauphiné getoond heb dat ik het nog kon. Al was dat misschien nefast voor de Tour."

En 2016, denkt Van den Broeck daar al aan? "Geen idee, maar ik zal nog graag terugkeren naar de Tour. Ik ben nog niet versleten. Dat mijn niet-deelname aan de Tour nieuws zal zijn in België? Ik ben toch in Spanje. Ik lees de Belgische kranten dus niet."

Jurgen Van den Broeck in de Tour

   2009: 13e (na diskwalificatie Armstrong)
   2010: derde (na diskwalificaties Contador en Mensjov)
   2011: opgave na valpartij
   2012: vierde
   2013: opgave na valpartij
   2014: 13e


Misschien ook interessant: