Gent, Six Days

De Ketele: 'Ik geef de assists voor Jasper'

Kenny De Ketele en Jasper De Buyst domineren voorlopig de Gentse Zesdaagse. Allebei jagen ze hun tweede zege in Gent na, De Ketele (29) won in 2011, De Buyst (20) vorig jaar. "Jasper rekent al wat meer en zal zo nog beter worden", zegt De Ketele.

De Ketele en De Buyst hebben de eerste en de tweede dag als koplopers afgesloten. "Voorlopig loopt het heel goed", zegt De Ketele aan Sporza. "We zullen wel nog veel verdedigingswerk hebben, want de anderen liggen constant op de loer in de ploegkoersen."

De Ketele zegt er meteen bij wie hij met die anderen bedoelt: "Onze voornaamste uitdagers zijn bekend. Keisse en Cavendish gaan nog alle dagen beteren, Dillier en Lampater maken een hele goeie indruk, net als de Denen Hester en Rasmussen. Ze zijn heel snel en kunnen op een diefje rondrijden. Het is altijd gevaarlijk om een ploeg uit het oog te verliezen."

De Buyst is een droompartner voor De Ketele: "Zonder overdrijven kan ik zeggen dat Jasper een van de beste pistiers ter wereld is op dit moment. Vorig jaar stond hij in het olympische omnium-nummer, dat de veelzijdigste renner bekroont, steevast op het podium en won hij de Wereldbeker. Hij heeft een goeie uithouding en een snelle eindsprint. Met zo iemand zit je altijd goed."

"De voorbije jaren had ik een goeie partner in Gijs Van Hoecke. Maar Jasper heeft nog iets meer zuivere snelheid. Ik zie mezelf zoals in het voetbal als gever van assists. Ik ben niet de man van de ongelooflijke sprints. Jasper weet mijn waarde te appreciëren. Ik blijf altijd gaan en ben heel betrouwbaar. Hij weet dat hij zijn eigen limieten even kan overschrijden en kan terugvallen op mij. Wij zijn een mooi complementair koppel en rijden graag samen."

De ervaring van De Ketele heeft De Buyst nog niet. "Ik moet Jasper af ten toe wat temperen. Maar ik heb liever iemand die ik af en toe moet vragen om het rustig aan te doen, dan om hem tot aanvallen aan te sporen."

"Jasper is dikwijls onstuimig. Vorig jaar dacht ik al "Oei, dat houdt hij geen zes dagen vol", maar hij deed het. Nu denkt hij ook dat hij het zes dagen aankan. Maar hij heeft al dingen geleerd. Hij rekent wat meer en dat gaat hem alleen maar beter maken."

De twee zijn wel van plan om nog wat reserve in te bouwen. "Cavendish wordt de baan gewoon en Keisse, die niet meer de pistier van vroeger is, heeft ook wat meer tijd nodig. Die mannen kunnen nog procenten beter, maar bij ons zit er ook nog rek op."


Misschien ook interessant: