Tour de France

Le Tour: Kittel en Nibali triomferen op de Champs-Elysées

Marcel Kittel heeft net als vorig jaar de slotrit op de Champs-Elysées gewonnen. De Duitser was in een prangende spurt nipt sneller dan Alexander Kristoff en pakte zijn vierde ritzege. Vincenzo Nibali is de eerste Italiaanse eindwinnaar sinds Marco Pantani in 1998.

Het publiek in Parijs werd opgewarmd door de eerste editie van La Course, een eendagsrace waar de top van het vrouwenwielrennen aanwezig was.

De start van de slotrit was traditioneel slaapverwekkend. Tussen het gelanterfant door kregen we de gebruikelijke taferelen te zien: uitgelaten renners die gretig op de foto gaan, al dan niet met een glas champagne.

De vier truien (Nibali in het geel, Majka in de bollen, Pinot in het wit en Sagan in het groen) kregen de meeste aandacht.

Aan de voet van de Eiffeltoren werden de mouwen toch een laatste keer opgestroopt. Chavanel, die zijn 14e Tour uitreed, opende de debatten, gevolgd door Voigt, die in zijn 17e en laatste Tour zelf voor een eresaluut zorgde.

Van Avermaet en Tuft haalden Voigt bij, maar zij raakten niet uit de greep van het peloton. Een val, met nummer twee Péraud, zorgde voor opschudding. Na een inhaalrace kwam hij weer aansluiten.

Een kwartet met Fonseca, Mørkøv, Serpa en Porte raakte wel weg. Op 8 km van de finish werd Porte als laatste gegrepen. Lotto-Belisol loodste het peloton de slotronde in, maar Giant-Shimano nam al snel het commando over.

Clarke wou de sprint ontregelen, zonder succes. Veelers piloteerde Kittel perfect de laatste rechte lijn in, maar de Duitser moest nog tot het uiterste gaan om Alexander Kristoff te kloppen. Kittel en Kristoff gingen mano a mano naar de finishlijn en dankzij een ultieme jump mocht Kittel voor de tweede opeenvolgende keer zegevieren op de Champs-Elysées.

Marcel Kittel is met vier ritzeges de onbetwiste sprintkoning van deze Tour. De laatste zege kreeg hij niet bepaald cadeau, Kristoff maakte het de Duitser knap lastig. "Ik was aan het twijfelen of ik zou winnen", zegt Kittel.

"Kristoff hield goed stand. Op een bepaald moment kon hij niet meer versnellen en toen kon ik hem net voor de finish passeren. Ik ben heel trots en erg blij."

Met vier ritzeges voor Kittel, één voor Greipel en twee voor Martin is Duitsland de grote slokop in deze Tour. "Zeven Duitse ritzeges , dat is geweldig! Dit is een signaal voor alle Duitsers."

"We waren erg sterk en mogen trots zijn onze zeven zeges. We pakten ook enkele mooie tweede plaatsen met bijvoorbeeld John Degenkolb. We hebben het fantastisch gedaan, ik wil mijn team bedanken."


De 21e rit in een notendop

   Eindtriomfator: Vincenzo Nibali. De warme Siciliaan snelde na de aankomst meteen naar vriendin Rachele en dochtertje Emma. 16 jaar na Marco Pantani keert de gele trui terug naar Italië. En daar is de "Haai van Messina" bijzonder trots op. Hij is ook de zesde renner (na Anquetil, Hinault, Merckx, Gimondi en Contador) die de drie grote rondes op zak gestoken heeft.
   
Opvallende statistiek: Met zijn prestigieuze triomf op de Champs-Elysées legt sprintkeizer Kittel een 7e appel in het zegemandje van Duitsland. Een record voor de Duitsers, die met het WK voetbal een topmaand achter de rug hebben.
   
Emo-moment van de dag: Huilend als een klein kind zonderde Jens Voigt zich na de aankomst af. De Tour nam vandaag afscheid van één van zijn meest geliefde renners. Tschüss Jensie! Bis bald!


Misschien ook interessant: